Slovenija
43 ogledov

Dinozavri izbrisani v nekaj dneh

Umetniški vidik trka asteroida. (Foto: Wikimedia) Žurnal24 main
Mednarodna študija je potrdila: pred 65 milijoni let je asteroid z Zemlje v zelo kratkem času zbrisal kar 70 odstotkov vseh živalskih in rastlinskih vrst.

Zadnjih 40 let so se znanstveniki ubadali z vprašanjem, ali je udar asteroida na področje današnjega mesta Chicxulub na polotoku Jukatan v Srednji Ameriki resnično temeljito spremenil tok Zemljine zgodovine. Sedaj lahko dokončno pritrdijo tej teoriji, saj je interdisciplinarna skupina 41 znanstvenikov iz 12 držav našla dokaze, da je v obdobju krede padec asteroida sprožil potrese, 300-metrske valove cunamijev, ogromne požare in temo, ki je prekrila celoten planet. Več kot dve tretjini živih vrst je zaradi dogodka izginilo, med drugim tudi dinozavri.

Krater Chicxulub so po naključju odkrili v 70-ih letih minulega stoletja med iskanjem nafte. Ima premer 10 kilometrov.

Dokaze so znanstveniki našli v ilovnatih plasteh. V praktično vsaki ilovici, ki so jo lahko preiskali za obdobje tako daleč nazaj v zgodovino, so v obdobju krede našli vzorce iridija, izjemno redkega naravnega elementa, ki pa je pogosta sestavina asteroidov. To dokazuje, da je šlo za izjemno dramatičen dogodek, ki je v zelo kratkem času pustil posledice po vsem svetu.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Za takratno zelo hitro izumrtje živih bitij so doslej mnogi iskali odgovore v vulkanski dejavnosti zemlje, a najnovejša odkritja to zavračajo. Po udarcu asteroida se je Zemljin ekosistem relativno hitro normaliziral, k čemur so pripomogle nespremenjene temperature v globinah oceanov. V primeru vulkanskih izbruhov bi normalizacija trajala veliko dlje, kar bi se videlo tudi v sledovih iz tistega časa, znanstveniki utemeljujejo svoja dognanja, objavljena v reviji Science.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.