Slovenija
23 ogledov

Diplomatska pošta odnesla Mitjo Drobniča

Razkritje diplomatske pošte, v kateri ZDA narekujejo Sloveniji, kako naj ravna p Žurnal24 main
Zunanji minister Dimitrij Rupel je sprejel odstop političnega direktorja zunanjega ministrstva Mitje Drobniča.

Politični direktor zunanjega ministrstva Mitja Drobnič je odstopil. Njegovo funkcijo bo v obdobju predsedovanja Slovenije Svetu EU opravljal državni sekretar Matjaž Šinkovec, nekdanji direktor Sove, ki je s tega položaja moral oditi po razkritju dveh tajnih lokacij obveščevalno-varnostne službe.

Dimitrij Rupel je v zvezi z odstopom Drobniča povedal le slednje: "Mi se pač organiziramo tako, kot je treba za potrebe predsedstva, čim bolj učinkovito, čim bolj racionalno, čim bolj primerno glede na okoliščine." To so bile tudi vse pojasnitve glede odstopa s strani MZZ, medtem ko se v kabinetu vlade Janeza Janše na odstop ne bodo odzvali.

Parlamentarne stranke podprle Drobničev odstop
Predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko (OZP) Jožef Jerovšek (SDS) je Drobničev odstop podprl. "Domnevam, da je Drobnič ponudil odstop zaradi delčka objektivne odgovornosti. Prav gotovo ne gre za subjektivno odgovornost, ampak želi s tem pripomoči k razčiščevanju zadeve, in pokazal je visoke diplomatske profesionalne standarde," je še dejal.

 
 

Odstop je razumljiv. Vprašanje pa je, ali so s tem razrešena vsa vprašanja, ki jih ta škandal prinaša.

Jožef Školč (LDS)

 
Po mnenju Mateja Lahovnika (Zares) je bil odstop pričakovan, pri čemer je dodal, da je prav, da nekdo prevzame odgovornost. Po njegovih besedah se je Slovenija spravila v zelo nezavidljiv, nehvaležen položaj, saj nam na nek način verjetno ne zaupajo več niti v Evropski uniji kot predsedujoči članici, hkrati pa je spravila v čuden položaj tudi ZDA. Odzvala se je tudi skupina nepovezanih poslancev Lipa, ki meni, da je odziv MZZ in slovenske vlade na razkritje vsebine dokumenta zunanjega ministrstva zgolj še en dokaz pojmovanja demokracije premierja Janeza Janše in pomeni sramoto v obdobju slovenskega predsedovanja Uniji.

Lesjak: Odstop Drobniča pričakovan
Odgovorni urednik Dnevnika, časnika, ki je v petek objavil prispevek o sestanku političnega direktorja zunanjega ministrstva Mitje Drobniča s predstavniki State Departmenta, Miran Lesjak je po Drobničevem odstopu dejal, da je bil odstop pričakovan, ni pa prepričan, da je odstopila prava oseba. Po Lesjakovem mnenju bi moral odstopiti tisti, ki je z "nekim ne dovolj premišljenim ravnanjem omogočil medijem, da neovirano poročajo o tem dokumentu" . "Treba je ugotoviti, kdo je ta oseba. Če pa dejstvo, da so mediji pridobili ta dokument, priča o tem, da gre za izraz nekih neurejenih razmer na ministrstvu, je za te razmere odgovoren minister. Minister je ne nazadnje odgovoren tudi za politiko, ki jo ima Slovenija tako do ZDA kot do EU. Del teh stališč je predstavljen v tej diplomatski depeši in slovenska javnost je, kolikor je meni znano, nad temi stališči začudena in presenečena. Najbrž mora tudi minister oceniti, kolikšna je njegova odgovornost za to," pravi Lesjak.

Drobnič kot udeleženec


Miran Lesjak (na sredini) pravi, da je Drobničev odstop pričakovan. © Ivan Zupic/Žurnal24

 
Kot je še dejal, je bil Drobnič, sodeč po dokumentih, ki jih je objavil Dnevnik, zgolj udeleženec nekih pogovorov. "Če mu priznamo to dejstvo, da je tam nastopal kot udeleženec, potem bi lahko odstop razumeli kot priznanje neke napake ali odgovornosti za to, kar je zastopal na sestanku. Odstop ni povezan z vsebino stališč, ki jih je tam zastopal ali slišal, ampak z dejstvom, da je bil ta dokument objavljen. In tukaj nisem prepričan, da je gospod Drobnič tisti, ki ga je mogoče šteti za odgovorno osebo. Pod dokument je podpisan naš veleposlanik, dokument ni bil označen z neko stopnjo zaupnosti in dvomim, da je gospod Drobnič oseba, ki bi morala odločiti o takšni oznaki. O takšni oznaki odloča nekdo drug in ta drug, če že, je vsaj toliko odgovoren kot gospod Drobnič," je še dejal Lesjak.

ZDA naj bi pritiskala na Slovenijo
Spomnimo, da sta v petek slovenski časnik Dnevnik in beograjska Politika razkrila vsebino dokumenta, ki je nastal po sestanku političnega direktorja MZZ Mitje Drobniča z visokimi predstavniki ameriškega State Departmenta 24. decembra v Washingtonu. Na srečanju so dali slednji Drobniču med drugim vedeti, kaj ZDA pričakujejo od Slovenije med njenim predsedovanjem EU.

Z MZZ so že isti dan sporočili, da bodo v zvezi z nepooblaščeno objavo internega dokumenta ministrstva sprožili dejavnosti za ugotovitev vzrokov in ozadja. Med drugim so odredili interno preiskavo, poostrili računalniški sistem glede dostopa do informacij in povabili na posvet v Ljubljano veleposlanika v ZDA Samuela Žbogarja .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.