Slovenija
22 ogledov

Diplomatski 11. september

Ustanovitelj speltne strani WikiLeaks je trenutno verjetno najbolj iskana oseba Žurnal24 main
Afera "dvajset minut z Obamo", Kordeževa noč v priporu, Erjavčev "ne" pokojninski reformi in "da" Sloveniji za evropsko prvenstvo v Košarki.

Svetovno javnost je ta teden razburil dogodek, ki ga je italijanski minister Franco Frattini označil za "11. september svetovne diplomacije". WikiLeaks je začel objavljati serijo dokumentov, okrog četrt milijona ameriških diplomatskih depeš, ki razkrivajo številne zaupne informacije in pikantne vsebine iz diplomatskih pogovorov. Številne države na čelu z ZDA so razkritje ostro obsodile, češ da ogroža stabilnost v svetu.

Dvajset minut z Obamo
Na tnalu slovenskih in svetovnih medijev so se znašli tudi slovenski politiki. Zaradi afere "dvajset minut z Obamo v zameno za sprejem zapornika" se je iz "nekoliko obupanega ukrepa" pošalil tudi Jon Stewart, voditelj ameriške odaje Daily Show. Spomnimo: diplomatske depeše so razkrile, da je Borut Pahor za dvajset minut pogovorov z ameriškim predsednikom ponujal sprejem zapornika in NEK2. Premierjev kabinet trdi, da se "vprašanje njegovega obiska pri predsedniku ZDA ni nikoli povezvalo s sprejetjem ujetnikov iz zapora v Guabntanamu". Prav tako naj ne bi pred Francozi favoriziral ameriškega Westinghousa.

Kordež noč preživel v priporu
Pozornost slovenske javnosti je bila začetek tedna usmerjena tudi v veliko policijsko akcijo, v kateri so v okviru 28 hišnih preiskav in pridržanja štirih oseb, med njimi nekdanjega prvega moža Merkurja Bineta Kordeža, preiskovali sporne posle v podjetju. Kordeža so že naslednji dan izpustili iz pripora. Tresla se je gora, rodi se lahko miš: pravniki pravijo, da bo sum kriminalnih dejanj skoraj nemogoče dokazati.

Ne pokojninski reformi
Predsednik stranke Karl Erjavec je premierja Boruta Pahorja obvestil, da DeSUS ne bo podprl pokojninske reforme. V stranki vztrajajo pri polovični uskladitvi pokojnin v prihodnjih dveh letih, draginski dodatek, ki jim ga v kompromis predlaga vlada, pa razumejo le kot interventni ukrep za blaženje krize in ne sistemsko rešitev. Minister Ivan Svetlik v primeru padca ključne reforme njegovega ministrstva ne izključuje tudi odstopa.

Slovenija dobila EP 2013
Konec tedna je slovenske košarkarske navdušence po vseh finančnih zapletih navdušila novica, da bo Slovenija leta 2013 gostila evropsko prvenstvo. Slovenska vlada je najprej odobrila le 1,16 milijonov težki finančni vložek v organizacijo prvenstva, nato pa se je vendarle omehčala in ponudili tri milijone evrov. 3,5 milijonov bodo za organizacijo zagotovili sponzorji. Svoj prispevek je obljubil tudi ljubljanski župan Zoran Janković.

Lučke in revolucionarna bakterija
S prižigom prazničnih lučk v Ljubljani in drugih slovenskih mestih se je začel veseli december, v Lafargeu so za dva meseca v veselje Zasavcev ustavili peč, začela se je prodaja nove, roza vinjete za leto 2012, nekdanja vodja premierjevega kabineta Simona Dimic, ki jo je odnesla sporna gradnja hiše v Murglah, pa je dobila novo delo v Diners Clubu. V sredo in petek je številne preglavice, predvsem voznikom, povzročal sneg.

Iz Nase je prišla novica o revolucionarnem odkritju bakterije, ki lahko preživi brez enega od šestih za življenje sicer potrebnih elementov, Izraelci se borijo s hudim gozdnim požarom, turiste v egitovskem letovišču Šarm el Šejk pa je šokirala novica o večkratnem napadu morskega psa na kopalce.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.