Slovenija
91 ogledov

"Diplomo naj mu vzamejo"

Anketa o Simčiču Žurnal24 main
Glede na rezultate spletne ankete bi morali Ivanu Simčiču vzeti diplomo. Tako meni kar 90 odstotkov bralcev, ki so sodelovali v anketi.

V dobrih dveh urah vas je na vprašanje Ali menite, da bi morali Simčiču vzeti diplomo? odgovorilo 537. Kar 90 odstotkov vas meni, da bi moral poslanec DeSUS ostati brez univerzitetne izobrazbe, medtem ko vas 10 odstotkov meni, da mu diplome ne bi smeli vzeti.

Svoje mnenje lahko še vedno oddate tukaj.

Tožilstvo in komisija potrdila sume

Da je srednješolsko spričevalo ponarejeno, so že včeraj potrdili na tožilstvu. Danes pa je svoje poročilo podala tudi Komisija za preprečevanje korupcije, ki je ugotovila, da je poslanec Ivan Simčič, ko ni bil funkcionar, v pravnem prometu uporabljal neverodostojno spričevalo srednje šole. Po medijskem razkritju tega pa ni ravnal v skladu s pričakovano stopnjo etike in integritete, ki jo zahteva narava poslanske funkcije.

"Edini organ, ki lahko ugotovi, da je ponarejeno, je sodišče"

Odvetniška družba Podjed, ki zastopa Ivana Simčiča, je v sporočilu za javnost zapisala, da je "edini organ, ki bi lahko ugotovil, da je spričevalo Ivana Simčiča ponarejeno, pristojno sodišče v Republiki Sloveniji. Zoper Ivana Simčiča ni bi sprožen noben sodni postopek, v katerem bi bilo ugotovljeno, da je spričevalo ponarejeno."

Zato je po njihovem mnenju trditev predstavnice Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani lahko politične narave, nima pa podlage v ustavi in zakonu o državnem tožilstvu, saj ne more odločati o tem, ali je neka listina ponarejena ali ne, lahko sproži le sodni postopek, v katerem bi se to ugotavljalo z izvedbo za to potrebnih dokazov.

V odvetniški družbi so opozorili tudi na to, da okrožno državno tožilstvo v tem primeru zavestno ravna tudi v nasprotju z določilom 498. člena ZKP, na podlagi katerega bi moralo zaseženo spričevalo vrniti. Če do vračila ne bo prišlo, bo Simčič vračilo zahteval s tožbo na Upravnem sodišču Republike Slovenije.

Stranka na terenu razdeljena

Pokrajinski odbori stranke imajo o aferi, v katero se je vpletel njihov strankarski kolega, deljena mnenja.

Predsednik pokrajinskega odbora Celje Peter Habjan nam je povedal, da bodo o tem razpravljali, ko bo čas, saj tožilstvo ni tisto, ki odloča.

"Morali bi rigorozno ukrepati, tudi na račun mandata," pa je prepričan Franc Pižmoht iz pomurskega pokrajinskega odbora. Meni, da bo stranka veliko izgubila, Erjavec pa bi moral nastopati drugače, "ne pa da vsakokrat odgovarja, da gre za napad na stranko".

"Odbor zadeve še ni obravnaval, posamezne želje članov niso želje odbora," pravi Stanislava Premrl Lovšin iz pokrajinskega odbora južne Primorske. Po njenem mnenju pa se to dogaja tudi zaradi koalicije in je usmerjeno proti stranki.

Gorazd Žmavc iz odbora Ptuj – Ormož pa meni, da gre za moralno in politično vprašanje, ki ga je treba razčistiti: "Poslanci so zelo zaščiteni."

Anton Stražišar iz gorenjskega odbora je povedal, da na odboru niso še nič odločali, ampak če institucije povedo svoje mnenje, je to zanj dejstvo.

Janja Vesel Valentinčič pa nam je povedala, da bodo Simčiča pozvali k odstopu. Po njenem mnenju je edina prava pot takojšnja odstopna izjava, ki bi stopila v veljavo, ko to ne bi več škodilo stranki. To pomeni, da bi Simčič odšel poleti, stranka pa s tem ne bi izgubila poslanskega mesta.

Komentarjev 10
  • dragec 17:59 18.marec 2012.

    Simćiću, nedaj tu diplomu, skupo si je platio nama bosancima.

  • Mišo Kokovnik 15:51 18.marec 2012.

    Ja odvzeti diplomo! Takoj.

  • trimix 13:19 09.marec 2012.

    hmmm, ok definitivno ne podpiram tega kar naj bi naredil, vendar ce je clovek se na nek nacin vpisal na FF in tam opravil izpite ter diplomo- potem ta diploma velja!Sporno pa je kaj tisti senilnezi na Ljubljanski univerzi ...prikaži več pocnejo pri vpisnih postopkih, da se mozno tako vpisat spolh, kot se je on. In ce njemu vzamejo diplomo- naj Ljubljanski univerzi vzamejo se licenco za opravljanje izobrazevanja saj ocitno niso sposobni nadzorovati in upravljati lastnih vpisnih postopkov...