Slovenija
206 ogledov

Direktor bolnišnice ročno štel zalogo

Bolnišnica Slovenj Gradec (Foto: Nino Verdnik) Žurnal24 main
Kraje. Nekateri zaposleni se ne strinjajo z nadzorom. Direktor Janez Lavre naj bi bil preradikalen.

Janez Lavre, direktor Splošne bolnišnice (SB) Slovenj Gradec, kraje v bolnišnici odkriva z videonadzorom. Urad informacijske pooblaščenke pravi, da se to sme.

Odkrile so jih kamere
“Ženske si v torbico ne upajo več pospraviti niti higienskih vložkov in tablet proti glavobolu, saj se jih kaj hitro lahko obdolži kraje,” je v pismu zapisal bralec, ki je opozoril na razmere in splošno vzdušje v slovenjgraški bolnišnici.

Lavre ne zanika, da je v zadnjih mesecih pozoren na kraje materiala, ki se dogajajo v njihovem zdravstvenem zavodu. “Pred nekaj tedni me je naša služba za varovanje G7 opozorila, da so se stvari odnašale z oddelka oskrbe s prehrano. Dogajanje so posnele kamere na dvorišču. Primer smo že predali svoji zunanji pravni službi. Če se bo izkazalo, da je šlo za kaznivo dejanje, bomo te ljudi seveda tudi odpustili,” je pojasnil.

Obroki dol, poraba gor
Neuradno smo izvedeli, da naj bi z omenjenega oddelka prehrambne izdelke v velikih količinah protipravno odnašalo več ljudi. Ni pa tega počelo zdravstveno osebje.

Da se v kuhinji nekaj dogaja, naj bi opazil prav direktor, ki je pri pregledu polletnega poslovanja bolnišnice ugotovil, da se je kljub velikemu zmanjšanju števila obrokov poraba sestavin povečala za nekaj manj kot deset odstotkov.

“Vzel sem si en popoldan in v skladišče prišel nenapovedano v nadzor. Popisal sem zalogo in jo primerjal s prikazano. Ugotovil sem, da je nekaj hudo narobe,” je svoj pristop opisal Lavre.

Snemanje je dopustno
Dodal je, da po drugih oddelkih bolnišnice, ki jih prav tako pokrivajo kamere, še niso zaznali večjih tatvin. Videonadzor so v SB Slovenj Gradec namestili lani, in sicer skupaj z elektronskim evidentiranjem zaposlenih. Kot je še dejal prvi mož zavoda, so upoštevali tudi usmeritve informacijske pooblaščenke.

“S tem, da so po bolnišnici nameščene kamere, nismo seznanjeni. Je pa res, da je videonadzor na delovnem mestu dopusten v izjemnih primerih, kadar je to nujno potrebno za varstvo premoženja in ljudi, tajnih podatkov ali poslovnih skrivnosti. Naštetega, kjer bi se lahko našla tudi bolnišnica, pa ni mogoče zagotoviti z milejšimi sredstvi,” so pojasnili iz urada informacijske pooblaščenke. Dodali so, da zaposlenih ni dovoljeno snemati v dvigalih, toaletah ali garderobah.

V UKC morda 
prihodnje leto
O videonadzoru, predvsem zaradi elektronskega evidentiranja na delovnem mestu, pa razmišljajo tudi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor.

“Načrtujemo, da bi tak način uvedli prihodnje leto, vendar se še nismo odločili, ali bo sistem vključeval tudi videonadzor,”
je povedal Janez Lencl iz uprave UKC Maribor. Tak sistem naj bi mariborski zavod stal 80 tisoč evrov, odobriti pa ga mora še svet zavoda.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.