Slovenija
44 ogledov

Direktor gradi v oljčniku

Izola gradnja Suzana Kos
Tudi direktor Istrabenz plinov gradi na kmetijskem zemljišču.

Zorko Cerkvenik, prvi mož družbe Istrabenz plini, gradi objekt na kmetijskem zemljišču v zaselku Kocina nad Izolo.

Njegovi novi hiši, v katero se bo preselil sin, so se morale umakniti oljke, ki jih je na tem zemljišču pred 20 leti posadil domačin. Od sklada kmetijskih zemljišč je namreč za 30 let najel obdelovalno površino, sklad pa je pogodbo nedavno razveljavil.

"Ne komentiram, sem že dovolj pretrpel," pravi zdaj že bivši najemnik.

Izolska občina, ki od lanske jeseni ne izdaja več soglasij za gradnjo na kmetijskih površinah, pojasnjuje, da so Cerkveniku soglasje izdali spomladi, ker je njegov rod tam domoval že pred dvema stoletjema.

Nekateri naši sogovorniki so ogorčeni: "Nam, ki tam še vedno živimo, pa ne uspe dobiti soglasja. In zakaj je občina dovolila gradnjo v obdelanem oljčniku in ne na kakšni od bližnjih ruševin, ostanku hiš odseljenih prebivalcev, kar dejansko Cerkvenikovi so?"

Cerkvenik pojasnjuje: "Gre le za to, da sem v 20 letih po sprejetju zakona o denacionalizaciji dobil vrnjeno kmetijo z več kot štirimi hektarji zemljišč in gozdov, vendar brez naše hiše, ki jo je občina pred uvedbo zakona prodala."

Komentarjev 1
  • suzana.kos 08:03 30.maj 2012.

    zanimivo, da na kmetijskih površinah gradijo samo bogataši, medtem ko preostala raja ne sme postaviti niti kolibe za shranjevanje orodja...