Slovenija
313 ogledov

"Direktor grozi in maha s podpisi pogodb"

Rajko Siročić Žurnal24 main
Prejeli smo elektronsko sporočilo, v katerem je generalni direktor DRI upravljanje investicij, Rajko Siročić, zaposlenim razložil, zakaj morajo čim prej podpisati nove pogodbe o zaposlitvi. Tistim, ki je ne bodo, bodo prekinili delovno razmerje.

"Vse razumem, da je potrebno šparati povsod, ampak, da nam žuga ta direktor, da moramo podpisati v treh dneh pogodbo, če ne, smo na cesti, pa je preveč. Takih groženj ne sme biti," piše v anonimnem pismu.

"Razlog za nove pogodbe, ki so bile pripravljene za vse zaposlene v DRI upravljanje investicij, d.o.o.,  je sprejetje novega Akta o notranji organiziranosti in sistemizaciji delovnih mest, s katerim se družba prilagaja novim pogojem dela. Slednji je bil potrjen tako s strani organa upravljanja (Finančno-projektni svet) kot s strani sveta delavcev,“ so za nas sporočili z DRI-ja in dodali, da je bil ukrep sprejet zaradi prilagoditve razmeram na trgu. Na vprašanje, kako komentirajo pisanje zaposlenega, da jih izsiljujejo, odgovarjajo: "Vročevanje novih pogodb zaposlenim, ki se izvaja na podlagi prej omenjenega sprejetega akta, poteka zakonito."

"Treba se je prilagoditi trgu in naročnikom"

"Glavni namen nove organizacije, posledično novih pogodb o zaposlitvi, je izoblikovanje najprimernejše poti do končnega cilja DRI-ja, ki bo ustrezal sedanjim razmeram na trgu. Vsi se zavedamo, da so se te v zadnjem obdobju drastično spremenile. Znašli smo se v razmerah, v katerih lahko uspešno poslujemo le, če na vsakem koraku racionaliziramo svoje poslovanje in stroškovno plat prilagajamo prihodkovni,“ je v elektronski pošti razložil Siročić in izpostavil, da na podlagi sklenjenih pogodb in predloga proračuna za naslednji dve leti ugotavlja, da se bodo prihodki družbe nižali tudi prihodnje leto. "V času, ko so se zaradi javno-finančne situacije investicije praktično ustavile, zahteve naročnikov pa postajajo čedalje bolj specifične in dosledne, je nujno imeti prilagodljivo organizacijsko strukturo, s katero bomo kadrovske potenciale lahko hitro in učinkovito prilagodili obsegu in vsebini pridobljenih poslov," še razlaga generalni direktor DRI-ja, ki je v državni lasti, a se iz proračuna ne financira.

Zaposleni ima 15 dni časa, da podpiše

"Bodite pozorni na roke in izsiljevanja k dajanju podpisov!!" je ogorčen pisec anonimke, ki se mu zdi nesprejemljivo, da na delavce pritiskajo še z roki za podpis.

"Okvirni tridnevni rok za podpis pogodb je bil postavljen zaradi čim hitrejše realizacije akta o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest in zagotavljanja nemotenega delovanja družbe. V skladu z 90. členom omenjenega zakona bodo v primeru, da soglasje za sklenitev nove pogodbe ne bo doseženo, zaposlenim vročene uradne odpovedi pogodbe o zaposlitvi s ponudbo nove pogodbe. V tem primeru ima zaposleni 15 dni od prevzema uradne ponudbe čas za podpis ponujene pogodbe za ustrezno nadomestno zaposlitev, sicer po 15 dneh preneha delovno razmerje," je v elektronskem sporočilu zapisal Siročić.

Nove pogodbe naj bi podpisalo že več kot polovica zaposlenih.

Komentarjev 10
  • privat 19:09 17.december 2012.

    kdo je rabil kapitalizem?? Meni je ostalo v glavi ko je tisti mali hinavc rekel "gremo ne levo in ne desno..samo naprej! "tukaj ni besede kapitalizem in dobimo čisto suženstvo z kraljem JJ ali Pahoroparskim?' putin-medvedev??

  • privat 11:49 08.december 2012.

    na koncu...kot da to ta naša sodišča ,policija ,politiki nevedo?? Ah vse je namerno narejeno!

  • privat 11:45 08.december 2012.

    Sej ni edini...so primeri v katerem ti grozijo z odpovedjo ,če jim ne podpišeš dokumenta da si si sposodil 300 ali 500€ od delodejalca....(pa si nisi sposodil!)ta ti pa za ta znesek zmanjša plačo in omenjeni znesek tudi odtrga ,neplača ...prikaži več nadur ,kljub duplim tedenskim uram....