Slovenija
132 ogledov

Direktor se je zaklenil v komandno sobo

Žurnal24 main
V Termoelektrarni Šoštanj se je direktor zaklenil komandno sobo in preprečil zmanjšanje proizvodnje zaradi stavke, izvedbo stavke so preprečili tudi v Dravskih elektrarnah.

V Termoelektrarni Šoštanj se je direktor Arman Koritnik zaklenil v komandno sobo in tako preprečil, da bi zaradi stavke zmanjšali proizvodnjo elektrike, v komandno sobo niso spustili šefa sindikata v Termoelektrani Šoštanj Danijela Tajnika. 

Koritnik naj bi prisotnim v komandni sobi zagrozil s posledicami, če bi izvedli načrtovane stavkovne aktivnosti, torej zmanjšali proizvodnje bloka 6, saj bi s tem povzročili materialno škodo. 

"Delavci zaposleni na proizvodni enoti B6 podlegli psihičnim pritiskom in zaradi tega niso izvedli stavke v skladu s poslano depešo," je v zapisniku poročal Tajnik. 

Če bo Sevčnikar v ponedeljek dobil odpoved, bo v torek zasedal stavkovni odbor s | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Kar si je privoščil direktor, bo dobilo epilog na sodišču, stavkovne aktivnosti smo napovedali, tako kot je treba, nihče ne sme zakona vzeti v svoje roke," je povedal predsednik sindikata delavcev v energetiki Branko Sevčnikar. 

"Poslovodstvo TEŠ se je glede na dogajanja preteklih dni odločilo posebej zavarovati vitalne dele družbe TEŠ in tako v duhu dobrega gospodarja preprečiti povzročitev potencialne materialne in poslovne škode družbi. Dejstvo je, da so proizvodni objekti kritična infrastruktura in temu primeren je bil tudi današnji odziv poslovodstva TEŠ," so sporočili iz Termoelektrarne Šoštanj. 

Spomnili so še na določilo 2. odstavka 5. člena Zakona o stavkah določa, da stavkajoči delavci tistim, ki ne sodelujejo v stavki, ne smejo preprečevati, da bi delali. 

Eles: Nezakonita so navodila sindikata

V Elesu so poudarili, da jim zakonodaja v primeru možnih motenj v elektroenergetskem sistemu omogoča, da omejijo pravico do stavke skladno s 7. členom zakona o stavki, ki se tiče dejavnosti posebnega družbenega pomena. "ELES je zato že večkrat pisno zahteval, da so za čas trajanja stavke zagotavljane vse sistemske storitve. Vsakršno odstopanje od te zahteve pomeni kršenje zakona. Nihče nima pravice, da omejuje zagotavljanje sistemskih storitev. Današnje navodilo vodstva SDE je bilo v nasprotju z zakonskimi določili tako Energetskega zakonika (485. člen) kot Zakona o stavki (7. člen)," so prepričani v Elesu. 

Dravske elektrarne: so stavkali ali niso? 

Izvedbo stavke so po Sevčnikarjevih besedah preprečili tudi v Dravskih elektrarnah. "Preprečili so dostop tistim, ki so želeli izvesti stavkovne aktivnosti," je dejal Sevčnikar in dodal, da je stavka v Soških elektrarnah potekala po načrtih, tam so zmanjšali proizvodnjo. 

"V Dravskih elektrarnah Maribor je stavka potekala v okviru stavkovnih pravil, ekscesov ni bilo, poslovodstvo družbe pa stavkajočih ni omejevalo," pa so sporočili iz HSE. 

Preberite še: 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • Emir Xyzt 10:26 13.april 2016.

    v mnogih poklicih se je folk moral prekvalificirat, da je lahko preživel, pa še zadnjih par plač ni dobil in odšel brez plačanih prispevkov za penzijo, pa ni nihče jokal. No carinikom, ajzlponarjem, .... pa še nekaj je teh državnih ...prikaži večih ljubljenčkov, da negospodarstva niti ne omenjam ... tega ni bilo treba ...

  • Jagijagi1 07:24 13.april 2016.

    Sevčnikar pička ti materna rdeča!

  • dragec 06:43 13.april 2016.

    to je tako, ko se sindikati ukvarjajo s politiko in ko so pod vplivom politike