Slovenija
95 ogledov

Direktor zavrnil obtožbe

Direktor ZD Velenje Jože Zupančič pravi, da ga na področju odnosov osebja do pac Žurnal24 main
Direktor ZD Velenje Jože Zupančič je zavrnil vse obtožbe, ki ga bremenijo nevestnega dela v službi. Ovadil ga je nekdanji vodja reševalne službe v ZD Janez Kramar, ki je bil danes zaslišan.

Obtožnica Jožeta Zupančiča bremeni, da je v času od avgusta 2008 do konca leta 2011 pri razporejanju sedmih zaposlenih v ZD Velenje v plačne razrede zavestno kršil predpise, čeprav je predvidel, da zaradi tega lahko nastane večja škoda. Po mnenju tožilstva pa nato kljub opozorilom in ugotovljenim nepravilnostim od njih ni zahteval vračila preveč izplačanih plač. Po izvedenskem mnenju je zaradi tega nastala škoda v višini nekaj več kot 176.000 evrov, je povedal vodja zunanjega oddelka tožilstva v Velenju Darko Oprešnik.

Zaposlene uvrstil glede na delo

Zupančič je obtožbe iz obtožnice danes zavrnil. Zavrača tako trditev, da je zavestno kršil zakonodajo, kot tudi, da je s svojim ravnanjem povzročil škodo. V svojem pričanju je večkrat izpostavil, da je bil zastavljeni sistem prevedb plač v okviru zakona o plačah v javnem sektorju, ki so ga morali izvesti, nepregleden in nedorečen in da so se večkrat težko znašli, tako v ZD Velenje kot tudi v drugih javnih zavodih. Da zadeva ni bila povsem pregledna, po Zupančičevih besedah v nedavnih izjavah ugotavlja tudi nekdanji minister za javno upravo in zdajšnji minister za notranje zadeve Gregor Virant.

Zupančič je povedal še, da ko so konec leta 2011 dobili končno poročilo ministrstva za zdravje o ugotovljenih nepravilnostih, so te tudi odpravili. Je pa hkrati pojasnil, da so zaposleni, za katere obtožnica navaja, da so bili glede na svojo izobrazbo uvrščeni v previsoke plačne razrede, bili uvrščeni glede na delo, ki so ga že do takrat vestno in strokovno opravljali in da bi z zaposlitvijo novih kadrov za ZD Velenje nastala še večja materialna škoda.

Niso posebej izstopali

Svetovalka na ministrstvu za zdravje Maja Šalamun je kot priča med drugim povedala, da so pregled prevedb plač v ZD Velenje opravili na podlagi predloga protikorupcijske komisije, sicer pa so glede na javljene težave tudi v drugih javnih zdravstvenih zavodih opravili več pregledov, da je bilo nepravilnih prevedb ogromno in da ZD Velenje glede ugotovitev ni posebej izstopal od ostalih.

Nekateri tudi 14 razredov višje

Nekdanji vodja reševalne službe v ZD Velenje Janez Kramar, ki je Zupančiča poleti 2011 tudi ovadil, je v svojem pričanju izpostavil številne domnevne nepravilnosti, na katere so on in ostali reševalci opozarjali tako direktorja, svet zavoda in tudi ustanovitelje, vendar pa do ureditev razmer ni prišlo, zato so začeli o tem tudi javno govoriti in dali prijave na pristojne institucije.

Kramar je med drugim dejal, da je direktor leta 2008 nekatere reševalce neupravičeno uvrstil v nižji plačni razred, kot jim je glede na delo in izobrazbo pripadal, medtem ko je nekatere druge zaposlene v ZD uvrstil tudi za 14 plačnih razredov višje, kot bi lahko. Glede na dogajanje naj bi se direktor posledično odločil tudi za reorganizacijo reševalne službe, katere posledica je bila tudi ta, da je Kramar dobil odpoved z mesta vodje reševalne službe, ponujeno pa mu je bilo mesto v pediatrični ambulanti.

Po Kramarjevem pričanju je Zupančič protestiral glede namigov, da naj bi izvajal pritiske na zaposlene in člane sveta zavoda, prav tako je ostro zavrnil Kramarjeve navedbe, da je govoril, da ima povezave s politiko in velenjskim županom.

Komentarjev 1
  • privat 15:55 28.november 2013.

    tukej se pa da nekaj ukreniti...v mojem domačem kraju delajo penzionisti ,ki so nekoč bili dobro usposobljeni...danes pa komaj sebe nosijo ,a kje je šele da drugemu pomagajo!! ZD poskušajo šparati na račun nujne pomoči!! Samo poglejmo pa nam je vse jasno