Slovenija
261 ogledov

Direktorji z metlo

Včeraj pozno popoldne se je Stanislav Kajba, direktor ZD Celje, sestal s stavkov Žurnal24 main
Nepravilnosti. Direktor Zdravstvenega doma (ZD) Laško odpustil tri zaposlene, direktor ZD Celje preiskavo prepustil kriminalistom.

“Ukrepal sem takoj, ko sem prejel anonimno prijavo. Kriminalistična preiskava je stekla 6. septembra in še vedno poteka, saj kriminalisti še zaslišujejo vpletene, zato kaj več o tem ne morem povedati. Tudi interni nadzor še poteka,” je direktor ZD Celje Stanislav Kajba v ponedeljek pojasnil sedmi sili. Da ima javnost pravico do obveščenosti, so ga spomnili člani sveta zavoda, ki so to, da je v ZD Celje nekaj narobe in imajo na obisku kriminaliste, izvedeli iz medijev.

Epiloga še ne bo
Preiskujejo tudi tri sestre. Kot je pojasnil direktor ZD Celje Stanislav Kajba, interni nadzor še poteka, sledil mu bo tudi izredni nadzor, prav tako pa so izredni nadzor naročili pri zdravniški zbornici. “Gre za dolgotrajne postopke, zato epiloga ni mogoče pričakovati kmalu. A najpomembnejše je, da varnost bolnikov v nobenem primeru ni bila ogrožena,” je dejal in dodal, da so med preiskovanimi tudi tri medicinske sestre, ki so imele dostop do zaloge zdravil in nadzor nad njo.

Začasno razrešen
Kot smo že pisali, kriminalisti v ZD preiskujejo sum zlorabe položaja ter neupravičeno proizvodnjo in promet s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog. Osumljenec je zdravnik Andrej Žmavc, ki naj bi direktorju sicer dejal, da je dva tisoč ampul narkotika dolantin, ki naj bi izginile v relativno kratkem času, zaradi kroničnih bolečin v hrbtenici porabil sam in ampul ni razpečeval zunaj zidov ZD. “Dokler preiskava poteka, je razrešen z vseh funkcij, ima tudi šestmesečno prepoved dežuranja,” je dodal Kajba in priznal, da so pred leti že obravnavali primer zlorabe s strani zdravniškega osebja in tudi ukrepali. Šlo naj bi za zlorabo alkohola in zasvojenost s tabletami.

Omejene pristojnosti
“Nismo preiskovalni, temveč le nadzorni organ. Menimo, da je vodstvo ukrepalo pravilno,” meni predsednik sveta zavoda (SZ) ZD Celje Brane Nezman, ki se je s člani sveta sestal prav zato, da so z direktorjem opravili izčrpen pogovor. Kot pravi Nezman, bi lahko ukrepali šele, ko bi bilo osumljenemu dejanje pravnomočno dokazano. Da morajo biti člani SZ seznanjeni z nepravilnostmi prej kot širša javnost, pravi tudi Dimitrij Gril z oddelka za družbene dejavnosti Občine Laško, ki je tudi sam član SZ ZD Laško. “Direktor ZD Laško Marko Ratej je v začetku leta zobozdravniku in sestrama v zobozdravstveni ambulanti, ki so blagajno ZD osiromašili za nekaj tisoč evrov, sam vročil izredne odpovedi delovnega razmerja in se tudi dogovoril za poravnavo. Če je bil ta ukrep pravilen, ne vem, verjetno pa bi bila sodna pot daljša in tudi dražja. Dejstvo pa je, da bi moral nas, člane SZ, o tem obvestiti, preden so se o tem po Laškem razširile govorice,” meni Gril.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.