Slovenija
88 ogledov

Direktorji zagrozili stavkajočim energetikom

<slovenija> 29.12.2008 elektrika, elektricna omarica, glavno stikalo, MH, Boštjan Tacol
"Vsako omejevanje proizvodnje bomo obravnavali kot hujšo kršitev delovnih obveznosti," je zagrozil šef HSE Blaž Košorok. Hujša kršitev pa je lahko razlog za odpoved.

"Potrebe po tem, da bi stavka bila, ni. Stavka je nepotrebna, čas je neprimeren. Sprašujem se, kaj je razlog, kršena ni bila niti ena ekonomska in socialna pravica iz dela, zahteve so naperjene proti napačnemu, vlada ni delodajalec. To je zloraba instituta stavke. Stavke, ki niso bile zakonite, smo že imeli v energetiki, nikomur se ni zgodilo nič. To je slabo. Lahko se upravičeno vprašamo, ali je stavka zakonita," je ocenil generalni direktor Holdinga slovenske elektrarne (HSE) Blaž Košorok. Košorok je bil med vsemi direktorji energetskih podjetij, ki so se danes skupaj odzvali na napovedano stavko v energetiki, ki se bo začela 4. aprila. 

Direktorji energetskih podjetij | Avtor: ELES ELES

Preberite še: 

Odškodninsko bodo odgovarjali

"Lahko nastane težko nadomestljiva škoda. Upam, da ne pride do omejitve proizvodnje. To bomo najstrožje sankcionirali. To bo hujša kršitev delovnega razmerja, razmišlljamo tudi o odškodninski in kazenski odgovornosti," je napovedal Košorok. Posledica hujše kršitve delovnih obveznosti je lahko tudi odpoved. 

Branko Sevčnikar | Avtor: Gregor Katič Gregor Katič
Teh zahtev ne more nihče izpolniti

"Zahtev, ki jih ima sindikat, ne more nihče izpolniti. Škoda se lahko meri v milijone evrov. Mi imamo obveznosti do sistemskega distributerja in do kupcev. Mislim, da bo prevladal razum in da se nekateri ne bodo pridružili tej stavki," je še dejal Košorok, ki je napovedal tudi možnost sodnega preverjanja, ali je napoved stavke in stavka sploh zakonita. Sodišče je namreč pred leti pravnomočno ugotovilo, da je bila stavka ob menjavi direktorja v Termoelektrarni Šoštanj nezakonita, vodil pa je je zdajšnji predsednik sindikata delavcev v energetiki Branko Sevčnikar. 

Elektrarn nima nihče pravice izklopili, ampak tudi če izklopijo vse ... 

"Sindikat smo opozorili na zakonodajo. Vse velike elektrarne so v pogodbah za zagotavljanje sistemskih rezerv, enote morajo obratovati, nihče jih nima pravice izključiti," je opozoril Aleksander Mervar, direktor Elesa. Oblika stavke v Elesu bodo zbori delavcev, tisti, ki morajo biti na delovnih mestih, se jih ne bodo mogli udeležiti.

Mervar je zagotovil, da bi lahko tudi v primeru, če sindikat izključi vse elektrarne, zagotovijo elektriko iz tujine, tako da do izpadov elektrike ne bi prišlo, bi pa to veliko stalo. 

"Na voljo je dvakrat toliko čezmejnih zmogljivosti, kot je konična poraba v Sloveniji, v Italiji stoji precej mazutnih elektrarn. Trpela bi napetost v omrežju, ampak ne bi bilo večjega problema. Pomeni pa to izreden skok cen, ko trgovci začutijo, da kakšna država nima elektrike, cene poskočijo," je napovedal Mervar.

Kdo bo stavkal in kdo ne

Sindikat v Elesu sicer ne vidi razlogov za stavko, a bodo napore krovnega sindikata podprli s polurnimi zbori delavcev.

Delavci v Gen Energiji (Jedrska elektrarna Krško, Termoelektrarna Brestanica in Savske elektrarne) ne bo stavkala, v distribucijah so oblikovani stavkovni odbori, tudi pri HSE.  

"Sindikat me je obvestil, da se ne priključujejo tej stavki," je dejal Matjaž Vodušek, direktor SODO. "Naša ocena je, da razlogov za stavko ni, je pa potreba po dialogu in razumevanju vsebine," pa je dejal Martin Novšak, direktor Gen energije. 

"Obveza vseh proizvajalcev je, da izpolnjujemo svoje pogodbene obveznosti, sicer bodo sledile kazni, izstavljen bo račun. Ni indicev, da bo prišlo do prekinitve ali zmanjšanja proizvodnje, tega si niti ne predstavljamo," pa je dejal Igor Bole, direktor proizvodnje Energetike Ljubljana, pod katero sodi tudi Termoelektrarna-toplarna Ljubljana. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • dragec 08:42 01.april 2016.

    Državna BAGRA

  • kapibara 07:52 01.april 2016.

    Kaki ti je pa uspelo tako napisat.. narobe.. :-)

  • kapibara 07:30 01.april 2016.

    .. Slov. železnice...