Slovenija
13 ogledov

Direktorju se je povrnil spomin

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Preiskovalna komisija DZ, ki se ukvarja s financiranjem brezplačnikov Slovenski tednik in Ekspres, je priče zasliševala kar štiri ure. Lasbaherju se je ob predloženi dokumentaciji povrnil spomin.

Člani državnozborske komisije so med drugim zaslišali direktorja izdajatelja Slovenskega tednika Andreja Lasbaherja, ki pa novinarjem po zaslišanju ni želel dajati izjav. Je pa zato predsednica komisije Melita Župevc (SD) razložila, da se Lasbaher veliko stvari ni spomnil, ko pa so mu predložili določeno dokumentacijo, "se mu je spomin povrnil".

Tako je Lasbaher komisiji povedal več podrobnosti o posojilih, ki jih je podjetje Progresija dobilo za izdajanje Slovenskega tednika. Teh podjetij, sicer zasebnih, je bilo več, posojila pa so bila zelo visoka, je povedala Župevčeva in se vprašala, kje so ta podjetja dobila sredstva za posojila. Ocenila je tudi, da je šlo za prijateljska posojila.

Lasbaher tudi tokrat ni želel razkriti, kdo so bili avtorji člankov v Slovenskem tedniku, vendar je Župevčeva vseeno prepričana, da bodo prišli do njih. Predsednica komisije je še opozorila, da je Lasbaherjev pooblaščenec Boštjan Penko v koliziji interesov, saj je sodeloval tudi v postopkih zoper Lasbaherja.

Varuje jih tudi davčna tajnost
Nekoliko bolj gostobesedna kot Lasbaher je bila po zaslišanju generalna direktorica Davčne uprave RS (Durs) Mojca Centa Debeljak. Ko je zapustila sejno sobo, je novinarjem dejala, da je članom komisije pojasnila postopke, ki jih je davčna uprava izvajala pri davčnem nadzoru. Konkretnejših podatkov o tem, kaj je davčna ugotavljala oziroma katere ukrepe je izvajala, pa zaradi varovanja davčne tajnosti ni želela posredovati.

Ali se je govorilo o kakšnih nepravilnostih, ni želela ne potrditi ne zanikati. Ponovila je, da je predstavila vse postopke davčne uprave in da so govorili o ugotovitvah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.