Slovenija
29 ogledov

Disciplina 
še slabša

Do včeraj do 12.45 je obveznosti za drugi pobot, ki bo danes, prijavilo le 7.500 Žurnal24 main
2. pobot. Dva dni plačilni promet stoji.

Čiščenje. “V prvi pobot smo prijavili zelo malo obveznosti, saj smo vse redno plačevali, za drugi pobot pa smo strategijo spremenili,” nam je povedala vodja računovodstva v enem od podjetij. Razlaga, da je posledica obveznega pobota kvečjemu še več neplačil. “Podjetja, ki so nam doslej še kolikor toliko redno plačevala, zdaj čakajo, da računi zapadejo in jih dajo v pobot,” pove. Doda, da so zato tudi sami prisiljeni v enako ravnanje.

Plačilni promet stoji
“Kvečjemu bo plačilna disciplina slabša, zmeda pa je večja,” pritrdi Helena Gorišek iz računovodske hiše Replike. Pravi, da se zadnja dva dni pred pobotom plačilni promet dobesedno ustavi, saj drugače niti ni mogoče na Agencijo RS za javnopravne evidence in storitve oddati pravih podatkov. Goriškova meni, da s tem ukrepom država ne bo dosegla nekega posebnega učinka, saj se veliko podjetij v pobot sploh še ni prijavilo. “Mali espeji, zlasti tisti, ki niso zavezanci za davek na dodano vrednost, sploh ne vedo, da je to obvezno,” pravi.

Drugi rok
Rok za prijavo neporavnanih obveznosti, ki bodo vključene v današnji drugi obvezni pobot, se izteče danes ob 13. uri. Že v ponedeljek bodo podjetja lahko pogledala, koliko obveznosti se je pobotalo. V prvem pobotu je sodelovalo 21 tisoč dolžnikov z 1,4 milijarde evrov dolgov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.