Slovenija
16 ogledov

Diskriminacije več pri plačilih

Delavci muslimanske veroizpovedi – tako državljani kot migranti – v želji, da bi Žurnal24 main
Položaj. Delavcev muslimanov skrb vzbujajoč.

Raziskava. Položaj delavcev muslimanske veroizpovedi v Sloveniji je slabši od položaja večinskega prebivalstva, čeprav so po izobrazbeni strukturi precej primerljivi z večinskim prebivalstvom, je pokazala najnovejša raziskava o diskriminaciji muslimanov na trgu dela Fakultete za management Koper Univerze na Primorskem.

Multikulti tudi v službi
Muslimani so nadpovprečno zastopani v poklicih za preprosta dela, za neindustrijska dela, v storitvenih dejavnostih in med prodajalci. Slabo pa so zastopani med uradniki, kmetovalci, gozdarji, ribiči, lovci in industrijskimi izdelovalci,” kažejo izsledki, ki jih bo avtorica raziskave Elvina Babajić podrobneje predstavila danes v Celju.

Analize so pokazale, da je največ tistih, ki imajo srednješolsko izobrazbo, kar velja tako za večinsko prebivalstvo kot za muslimane. “Diskriminacije je več pri plačilih, neplačevanju nadur in sklepanju pogodb, muslimani poročajo tudi o etničnem nadlegovanju in o diskriminatornih oglasih za delo," razlaga Babajićeva in dodaja, da je pritožb malo, bodisi zaradi slabega poznavanja pravic bodisi zaradi nizkega zaupanja v državne institucije.

Raziskovalka še ugotavlja, da se v nekaterih državah Evropske unije delodajalci vse bolj zavedajo pomena multikulturalnosti na delovnih mestih, a Slovenijo pri tem čaka še dolga pot.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.