Slovenija
442 ogledov

Diskriminatorna uslužbenka ni več zaposlena na upravni enoti

Upravna enota Linhartova Anže Petkovšek Upravna enota Ljubljana
Na Upravni enoti Ljubljana si bodo prizadevali, da do primerov diskriminacije, kot jo je v primeru Maročana, poročenega s Slovenko, ugotovil Zagovornik načela enakosti, v prihodnje ne bo prihajalo.

Zagovornik načela enakosti je namreč ugotovil, da je bil Maročan, ki je poročen s slovensko državljanko, žrtev diskriminacije v postopkih na Upravni enoti Ljubljana. Ena uslužbenka namreč ni hotela sprejeti njegove vloge za dovoljenje za prebivanje družinskega člana slovenske državljanke, druga pa mu ni izdala potrdila o prejeti vlogi za izdajo dovoljenja, ki jo je poslal po pošti. Vloge uslužbenka ni sprejela, ker se ji je zdelo, da je njuna zakonska zveza fiktivna.

Na Upravi enoti Ljubljana v današnjem odzivu poudarjajo, da so za vodstvo in vse njihove zaposlene strokovno in hitro opravljene storitve absolutna prioriteta, pri čemer so tudi dolžni sprejeti prav vsako vlogo.

Uslužbenka, ki v konkretnem primeru tega ni naredila, po njihovih navedbah več ni zaposlena na Upravni enoti Ljubljana. Kljub temu je vodstvo, da bi se v prihodnje izognili podobnim primerom, z zadevo seznanilo vse zaposlene.

Navajajo še, da je druga uslužbenka, ki ji je bila vloga družinskega člana slovenske državljanke pozneje dodeljena v reševanje, postopala v skladu s takrat veljavnimi usmeritvami ministrstva za notranje zadeve iz aprila 2009. Potrdilo o vloženi vlogi pa je bilo tujcu izdano takoj po tem, ko je ministrstvo za notranje zadeve upravni enoti posredovalo spremenjene usmeritve v povezavi s preverjanjem zakonitosti vstopa v državo, kar je bilo aprila 2023, navajajo.

Dodajajo še, da si bo novo vodstvo upravne enote skupaj z zaposlenimi prizadevalo, da do podobnih primerov v prihodnje ne bi prihajalo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • pilotko 06:37 05.julij 2023.

    Takih fiktivnih maročanov in afričanov je še veliko, da si zagotovijo nemoteno bivanje v SLO na račun naivnih ženščin.

  • Kmodri 20:38 04.julij 2023.

    Končno se dela v pravo smeri!