Slovenija
51 ogledov

“Diskriminirajo dnevne delovne migrante”

Za neizolane ostane najcenejša parkirnina pri ladjedelnici; dve evra na dan. (Fo Žurnal24 main
Parkirišča. Nekateri novo ureditev ocenjujejo kot diskriminatorno do tistih, ki v Izoli delajo, ne pa tudi stanujejo.
Kje brezplačno?
Parkiranje. V ožjem delu Kopra je mogoče parkirati brezplačno na makadamskem parkirišču za koprsko tržnico in makadamskem parkirišču nasproti Banke Koper. V Izoli je parkiranje brezplačno nasproti pokopališča, na Bazoviški ulici, v Kraški ulici, pod kulturnim domom, na križišču pri Osnovni šoli Vojke Šmuc in v Ulici oktobrske revolucije. V piranski občini pa je večje brezplačno makadamsko parkirišče v Luciji pri marini.

Tudi tisti, ki nismo Izolani, ustvarjamo in razvijamo Izolo. Dnevni delovni migranti pričakujemo, da občina tudi nam nameni nekaj pozornosti in nas obravnava vsaj podobno kot Izolane, če že ne enako,” se huduje bralka (ime hranimo v uredništvu).

V sredo je v Izoli začel veljati nov prometni režim. Po novem je plačljivo parkirišče tudi pri ladjedelnici in ob Marini Izola, mesečni abonma za parkirišča v Izoli pa lahko pridobijo le prebivalci Izole; tisti, ki se vozijo iz drugih občin in delajo v Izoli vsak dan, pa ne več.

Lahko parkirajo brezplačno
“Gre za sporno odločitev, ki Neizolane obravnava kot drugorazredne državljane, čeprav z vsakodnevnim prihodom v službo prispevamo v občinski proračun,” dodaja bralka. Na izolski občini, kjer za zdaj niso prejeli nobene pisne pritožbe na novi prometni režim, pojasnjujejo, da lahko delavci še vedno parkirajo brezplačno nasproti pokopališča ali na drugih brezplačnih parkiriščih v mestu. “Pri ladjedelnici, na delu parkirišča, ki je bliže centru mesta, bo mogoče celodnevno parkiranje za dva evra,” odgovarja Kristina Zelić, vodja kabineta izolskega župana.

178 tisoč evrov približno je lani Občina Izola v proračun prejela iz naslova parkirišč.

Parkomatov še ni
Čeprav je novi režim v veljavi od srede, pa na dveh na novo plačljivih parkiriščih še vedno stoji tabla, ki označuje, da je parkiranje brezplačno, in še ni postavljenih parkirnih avtomatov. Denis Bele, direktor Komunale Izola, ki je parkirišče prevzela v upravljanje, razlaga, da bodo v roku enega ali dveh tednov postavili avtomate in vso potrebno infrastrukturo. “Naša želja je, da na mehak način vzpostavimo nov režim. Zadeva bo vzpostavljena do konca meseca. V fazi priprav pa so že predlogi, da bi tudi za tiste, ki delajo v Izoli, našli ugodnejšo rešitev in se jim bolj približali,” dodaja.

Tudi za tiste, ki delajo v Izoli, bomo našli ugodnejšo rešitev.
Denis Bele, direktor Komunale Izola

Najceneje v Piranu
Mesečni abonma na parkirišču Lonka po novem stane 50 evrov (pred spremembo je bila cena za Izolane 30 evrov), pri pošti, ladjedelnici, marini in v Simonovem zalivu pa deset evrov. Na parkirišču Lonka je prva ura parkiranja brezplačna, vsaka naslednja pa stane dva evra. Pri ladjedelnici urnega zaračunavanja ni, možno je plačilo le dnevne karte za dva evra. Za primerjavo, v Kopru stane splošni mesečni abonma 20 evrov, v Piranu na Fornačah je abonma delavcev in prebivalcev izenačen na 8,35 evra, v garažni hiši Arze pa je abonma za delavce 20 evrov (vključuje tudi brezplačni avtobusni prevoz s Fornač in z Arz v Piran). V garažni hiši Fornače stane 50 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.