Slovenija
47 ogledov

Divji in domači šparglji v družbi sirov in olj

Na celjskem sejmišču bo to soboto, 23. aprila, mogoče okušati in kupili različne sire in druge mlečne izdelke, izbrana olja, pa tudi sveže domače in divje šparglje.

Šparglje bodo ponudniki iz vse Slovenije skuhali v juhi, pripravili s testeninami, jajci, polento in ribami, kombinirali jih bodo z jagodami, poskusiti pa bo mogoče tudi vložene, sušene, v namazih in sladkih makronih. Na 2. festivalu sira, olj in špargljev se bo predstavilo 40 ponudnikov. Vstop na festival bo enako kot na dosedanjih mesečnih festivalskih sobotah prost, obiskati pa ga bo mogoče od 9. do 17. ure.

Aprila se začne sezona pobiranja špargljev, ki imajo poleg mnogih zdravilnih učinkovin tudi sloves odličnega naravnega afrodiziaka. Šparglji so v pomladnih mesecih nepogrešljiv sestavni del našega jedilnika, saj vsebujejo vitamine B-kompleksa, veliko vitamina A, C in E ter mineralov. Vsebujejo tudi veliko cinka in balastnih snovi, ki spodbujajo presnovo ter delovanje debelega črevesja. Zaradi nizke vsebnosti sladkorja in zanemarljive količine maščob so priljubljena sestavina diet za uravnavanje telesne teže. Kako šparglje pripraviti v odličnih jedeh bodo razkrili ponudniki na 2. festivalu sira, olj in špargljev, ki bo to soboto na celjskem sejmišču.

Obiskovalci bodo lahko izbirali med svežimi domačimi in divjimi šparglji, sušenimi šparglji in namazi iz špargljev. Pika na i ponudbe pa bodo različne jedi s šparglji, ki jih bodo obiskovalci ugodno poskusili v zameno za degustacijske kupone. Med drugim bodo kuharji OŠ Miren skuhali okusno juho iz špargljev, neposredno na sejmišču pa bodo pripravljali frtaljo s šparglji. Njihovi kolegi iz BIC Ljubljana se bodo na festivalu med drugim predstavili s pogačo s šparglji, Ribogojstvo Goričar pa bo s kuharskim chefom Matijem Pozdercem obiskovalcem ponudili ribje jedi s šparglji. Pripravili bodo ribji namaz s prekajeno postrvjo in špargljevo kremo, coctail solatko s prekajenim somom in šparglji, ričoto z jesetrom in šparglji ter ocvrti file afriškega soma s sezamom in čemaževo majonezno omako. Slaščičarski mojster Karim Merdjadi pa bo šparglje umešal tudi v svoje makrone.

Šparglji bodo odlična dopolnitev bogati ponudbi sirov in olj. Izbirati bo mogoče med različnimi mlečnimi izdelki, jogurti, sirom za žar, mladim sirom, zrelim sirom z medom, skuto, maslom in kislo smetano. V ponudbi bodo izdelki iz ovčjega in kozjega mleka ter različni poltrdi siri (čebular, zeliščar, navadni sir, dimljen, sveži sir). Predstavili se bodo ponudniki bučnega olja, ekstra deviškega oljčnega olja, oljčnega olja s pomarančo, oljčnega olja z limono, orehovega olje in olja iz grozdnih pečk.

Kulinarično razvajanje bo zaokroževala ponudba različnih vin, likerjev in sokov. Na festivalu bo mogoče kupiti tudi različne vrste mok, testenine in kruh, pa tudi suhomesnate izdelke. Seznam ponudnikov je dosegljiv na spletni strani www.ce-sejem.si.