Slovenija
41 ogledov

Divji zahod na filozofski

“Če se komu zdi, da se me boji, naj pove, zakaj,” zaposlenim odgovarja dekan Mar Žurnal24 main
Dekanske volitve. Najbolj se mudi Jesenšku, ker študentom elektorjem čez en teden poteče mandat.

Volitev za novega dekana filozofske fakultete (FF), ki bi jih moral akademski zbor izvesti v ponedeljek, ne bo. “Pojavljali so se dvomi o tem, ali imajo študentje elektorji pravico voliti, saj v statutu Univerze v Mariboru (UM) piše, da pri volitvah le sodelujejo. Pravni strokovnjaki na UM sicer pravijo, da so študenti kljub nejasni formulaciji v statutu doslej to pravico imeli. Še vedno pa ni jasno, kdo so člani akademskega zbora iz učiteljskih vrst, zato je volilna seja prestavljena na 23. marec,” pojasnjuje Karmen Teržan Kopecky, predsednica akademskega zbora FF.

Na osmih članicah
Volitve novih dekanov. Volitve za dekana je poleg FF že razpisala tudi fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, kjer kandidira zdajšnji dekan Željko Knez. Na pedagoški fakulteti se bo za mesto dekanje bojevala Janja Črčinovič Rozman, sicer žena zdajšnjega rektorja UM. Brez protikandidata je tudi Borut Žalik na fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Volitve so prav tako že razpisane na fakulteti za varnostne vede ter fakulteti za naravoslovje in matematiko, na fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede ter pravni fakulteti pa razpisa še ni.

Razpisal jih je dekan sam
Zdajšnji dekan Marko Jesenšek je volitve razpisal kar sam, opredelil pa je tudi časovnico, po kateri bi volilna seja akademskega zbora morala biti ta ponedeljek. Neuradno zato, ker 29 študentom elektorjem, na katerih glasove naj bi najbolj računal, čez en teden že poteče mandat. Jesenšek se sicer brani, da ni “ljubiteljski pravnik”, da bi razpis pripravil sam, a njegovi protikandidati Jana Goriup, Božidar Kante in Darko Friš imajo glede volilnega postopka pomisleke. Zadnja ob neizvolitvi celo razmišljata o pritožbi.

Strahovlada na fakulteti
Zaposleni, ki svojo fakulteto naslavljajo z “Divjim zahodom”, pa dekanu Jesenšku očitajo vrsto nepravilnosti. Želijo, da javnosti pojasni znane očitke o izplačanih enormnih potnih stroških iz Pirana in o pranju denarja prek raziskovalnega inštituta Mislim, torej sem, ki je v lasti njegovega sina Mihe 
Jesenška.

“Ne razumem, kaj me želite vprašati,” se je na javni predstavitvi sprenevedal Jesenšek. Zadev nam ni želel pojasniti niti na štiri oči, pisno pa na vprašanja prav tako ni odgovoril. So nam pa na računskem sodišču (RčS in agenciji za raziskovalne dejavnosti, kjer naj bi bil Jesenšek ovaden, potrdili, da so pred slabim letom prejeli prijave o nepravilnostih. “V zadnjem letu smo prejeli dve pobudi, ki se nanašata na temeljni znanstveni projekt,” pojasnjuje Nina Furman z RčS. Ali bo opravljena revizija, pa ne pove, saj jih vnaprej ne napovedujejo.

Neuradno kazenska ovadba

Neuradno naj bi bil sicer Jesenšek tudi kazensko ovaden na policiji, a nam tam tega zaradi zaupnosti podatkov niso potrdili. Naj pa spomnimo, da je Bartolo Lampret s Policijske uprave Maribor že oktobra, ko smo pisali o Jesenškovih spolnih nadlegovanjih študentk, potrdil, da preiskujejo sum nepravilnosti na mariborski univerzi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.