Slovenija
20 ogledov

Dizelsko gorivo rekordno drago

Iznajdljivi posamezniki so se domislili protesta na način, da vsakič natočijo le Žurnal24 main
Pogonsko gorivo od polnoči dražje, najbolj bodo na udaru lastniki "dizelašev". Gorivo se izplača natočiti na Hrvaškem.

Dizelsko gorivo še nikoli ni bilo tako drago. Liter bo od jutri stal 1,382 evra. Za poln 50-litrski rezervoar bo treba plačati 69,10 evra. To je 3,10 evra več kot danes in 7,2 evra več kot pred enim letom. Cena dizelskega goriva je bila doslej najvišja med 20. marcem in 3. aprilom letos, in sicer pri 1,365 evra.

Bencin drvi proti rekordu

Liter bencina se jutri podraži za 4,9 centa. Če se bo čez 14 dni ponovno podražil in bo podražitev višja kot 5,4 centa, bo cena bencina znova rekordna. Najvišja je bila cena med 14. aprilom in 1. majem. Za poln 50-litrski rezervoar bo treba od jutri odšteti 74,10 evra ali 2,45 evra več kot danes in skoraj deset evrov več kot pred enim letom. Prodajna cena litra bencina brez dajatev je sicer le 5,7 centa višja kot pred enim letom, trošarina pa je višja za dobrih deset centov. Pred dobrim mesecem je bila cena polnega 50-litrskega rezervoarja 5,4 evra nižja, kot bo jutri.

Poln 50-litrski rezervoar dizla je kljub rekordni ceni dizla pet evrov cenejši od rezervoarja bencina.

Točite na Hrvaškem, nikar v Italiji

Na Hrvaškem je poln dizelski rezervoar dobrih pet evrov cenejši, bencinski pa skoraj šest evrov cenejši kot pri nas. V Avstriji, kjer cena ni enaka na vseh črpalkah, je po podatkih spletne strani AMZS bencin okrog evro in pol pri rezervoarju cenejši, dizel pa malenkost dražji. Dizel je dražji tudi na Madžarskem, cena bencin pa je skoraj enaka kot bo od jutri veljala pri nas. V Italiji pa je poln 50-litrski rezervoar tako dizla kot bencina za več kot 17 evrov dražji kot pri nas.

Komentarjev 5
  • 1111 08:42 24.julij 2012.

    idioti grejo na "zaslužene" počitnice, ker so osiromašli narod...kamenjat golazen potratno!!!

  • Oxxo 19:33 23.julij 2012.

    @focus In zdaj naj grem računat, da me bo zabolela glava????Pa avto ni danes noben luksuz... je nuja, brez katere človek še službe ne more dobiti.O javnem prevozu pa ne bi izgubljal besed... Npr. z vlakom za ...prikaži več 20 km tudi uro+ ... v stari plehnati razrukani škatli...

  • Oxxo 19:31 23.julij 2012.

    Kje je zdaj (obljubljena) taktika SDS da bi gorivo moralo biti vsaj malo cenejše kot je v sosednjih državah... da bi proračun vsaj malo polnili tudi tujci... Tako pa (spet) celo breme na slo narod.Toliko so imeli za ...prikaži več povedati čez prejšnjo vlado... toliko polen so zmetali pod noge... danes delajo slabše in pričakujeo, da se bo fürherju klanjala cela opozicija... MALO MORGEN!