Slovenija
19 ogledov

DL se bo odločila do srede

Izvolitev Alenke Bratušek Anže Petkovšek
Parafiranja koalicijske pogodbe danes ne bo. Virant: Do srede ne bom nič podpisal. Sredi dneva naj bi imeli zadnja vsebinska usklajevanja.

Četudi je po nekaterih informacijah najprej kazalo, da bi utegnile stranke koalicijsko pogodbo parafirati že danes, se to ne bo zgodilo. Prvak DL Gregor Virant je dejal, bo odločitev stranke o vstopu v vlado padla na seji sveta v sredo. Zagotovil je, da zato do srede ne bo "ničesar podpisoval".

O pogodbi jutri tudi SD

O vstopu v novo koalicijo se bo na podlagi dokumenta, s katerim so v sredo prvaki potencialnih partneric uskladili prioritete nove vlade, se bo jutri na konferenci odločala tudi SD. Po besedah poslanca Dejana Židana danes niti ni bil namen, da bi se parafirala koalicijska pogodba.

Prioritete nove vlade so se sicer po Židanovih besedah usklajevale in tudi uskladile na ravni predsednikov strank v sredo, zdaj pa se predstavniki PS, SD, DL in DeSUS dodatno pogovarjajo o podrobnostih oziroma programskih točkah. O vsebini danes ni želel govoriti, ker da je takšen dogovor, sicer pa bo s strani SD več znanega v soboto. Osebno pa meni, da pogovori potekajo na izrazito strokovni ravni. "Prav z veseljem je sodelovati pri takih pogovorih," je dodal.

Po neuradnih informacijah so v omenjenem dokumentu med drugim navedene že znane zaveze o zagonu gospodarstva, boju proti korupciji, debirokratizaciji, zavezali naj bi se tudi k umiritvi razmer v državi in k spremembam referendumske ureditve. Ostaja tudi sanacija bančnega sistema skozi zakon o slabi banki, ki pa se mu najverjetneje obeta kakšna sprememba. Prav tako naj bi se stranke nove koalicije zavezale k ratifikaciji pristopne pogodbe Hrvaške v EU.

Odločitev, da bo DL o vstopu v novo koalicijo odločala na seji sveta v sredo, pri čemer po besedah predsednika stranke Gregorja Viranta ni nobene obljube, da bo DL sploh vstopila v koalicijo, je po besedah Židana "korektna".

Finančnega ministra še nimajo

Neuradno naj bi tudi že bilo dogovorjeno, da bo PS pripadlo pet resorjev, SD in DL po trije in DeSUS-u dva. V javnosti je že zaokrožilo več imen, največja neznanka pa ostajata kandidata za ministra za infrastrukturo in prostor (DL) ter finance (PS).

Komentarjev 9
  • Aspetiamo 16:35 08.marec 2013.

    frankeNo, se strinjam, da bi morali mentorji kaj zavrniti, a kaj ko je to njihov "denar". Je pa tudi res, da bi morali diplome in magisterije ... pisati tisti, ki so tega sposobni. Tistim, ki pa jim je to ...prikaži več tak napor, da morajo uporabljati copy paste, pač diploma ... ne pritiče. Pač ni vsak intelektualec, pa četudi je bogat ali politik. Je pa res vprašanje, ali ne bi bilo dobro za politike postaviti pogoj neke minimalne izobrazbe. Npr. vsaj končana OŠ - to bi pa pri naših politikih verjetno že šlo.

  • Marjan Valič 15:24 08.marec 2013.

    Virant.ni.treba.imeti.zanorca.naj.gre.na.volitve.jaz.garantiram.da.u.parlamenti.nebo.več

  • Marjan Valič 15:19 08.marec 2013.

    Virant.je.en.veliki.podleš.ne.samo.pizda.še.slapše.samo.u.jeziki.je.dober.samo.to.ga.bo.koštalo