Slovenija
18 ogledov

Dnevnik: 500 dni brez urednika

Časopis Dnevnik. Žurnal24 main
Aktiv novinarjev Dnevnika je na protestnem shodu opozoril na 500 dni odsotnosti odgovornega urednika s polnim mandatom. Predsednik uprave Branko Pavlin: Do imenovanja še ni prišlo, bodisi ker se niso javili ustrezni kandidati bodisi zato, ker so nekateri kandidaturo umaknili.

Podpredsednik aktiva novinarjev Primož Cirman je v imenu novinarjev izrazil nestrinjanje s tem, da so novinarji žrtve odločitev uprave in lastnikov, da pri odločanju nimajo nobene besede ter da jim krčijo pravice iz kolektivnih pogodb.

Po 500 dneh, odkar je časopis vodil odgovorni urednik s polnim mandatom, po besedah Cirmana uprava kljub večkratnim pozivom izvršnega odbora aktiva novinarjev še ni našla kandidata za ta položaj.

Cirman tudi opozarja, da "rezanje finančnih sredstev za novinarsko delo in življenje z danes na jutri povzročajo permanentno negotovost in stihijo pri urednikovanju posameznih redakcij". To po njegovem prepričanju onemogoča vsakršne razprave o tem, kako bo Dnevnik odgovoril na izzive na medijskem trgu.

Aktiv novinarjev tako od uprave in lastnikov zahteva, naj se čim prej dogovorijo o imenovanju odgovornega urednika s polnim štiriletnim mandatom, da uprava ne posega v tarifni del kolektivne pogodbe in krči pravice zaposlenim ter da uredi status honorarno zaposlenih in preneha z zmanjševanjem njihovih prejemkov.

DNS podprlo novinarje

Medtem pa je upravni odbor Društva novinarjev Slovenije (DNS) izrazil podporo novinarjem Dnevnika. Kot so zapisali, stanje na Dnevniku kaže na popolno neodgovornost lastnika in uprave.

Ker institut vršilca dolžnosti odgovornega urednika po zakonu o medijih niti ne obstaja, je trenutno stanje, po njihovem mnenju, nezakonito, zato se sprašujejo, pred čim si država zatiska oči in zakaj s pristojnimi službami ne ukrepa.

Dogajanje na Dnevniku je odraz, da slovenski medijski lastniki svojih medijskih podjetij ne upravljajo strateško, v dobro novinarjev in javnosti, pač pa le v skladu s svojimi parcialnimi interesi, so še zapisali na DNS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.