Slovenija
35 ogledov

Dnevnik: Arbitri Sloveniji in Hrvaški ponudili še en zagovor

razno 29.01.13. arbitraza, dolocitev predloga meje, foto: zurnal24 Žurnal24 main
Po navajanju časnika Dnevnik so arbitri, ki odločajo o meji med Hrvaško in Slovenijo, obema ponudili še zadnjo možnost za ustni zagovor. Hrvaška je možnost zavrnila.

Novinarja Dnevnika, ki se sklicujeta na neimenovani vir, navajata, da je arbitražno sodišče za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško pred nekaj tedni obe državi povprašalo, ali bi želeli pred tribunalom opraviti še eno ustno obravnavo o poteku meje. Nova Hrvaška vlada je tako kot prejšnja zavrnila možnost sodelovanja v arbitraži, med tem ko je Slovenija navedla, da bo na dodatni ustni obravnavi pripravljena sodelovati, če jo sodišče ocenjuje kot potrebno.

Tako slovenska stran kot tudi arbitražno sodišče navedb za časnik nista bila pripravljena komentirati.

Za prisluhi nemški obveščevalci?

Po razkritju prisluhov, v katere sta se ujela nekdanji član slovenskega arbitražnega sodišča Jernej Sekolec in slovenska zastopnica pred sodiščem Simona Drenik, je arbitražno sodišče sicer odločilo, da se arbitraža nadaljuje, a je navedlo, da je Slovenija kršila sporazum. Kdo točno, naj bi v javnost lansiral nedovoljene pogovore, še vedno ni jasno. A kot navaja Dnevnik, bi za prisluhi lahko stali člani nemške obveščevalne službe BND, kar naj bi novinarjem naknadno potrdili tudi nekateri Sovini agenti.

Nemški agenti so pred časom delovali na Slovenski cesti v Ljubljani v stavbi Kozolec.

Dnevnikovi viri iz ene od tujih obveščevalnih služb pa opozarjajo, da je nemške agente k predaji prisluhov nagovoril del slovenske opozicije.

Komentarjev 7
  • Dixon 10:47 05.december 2016.

    Hrvati vedo, da ne bodo ničesar pridobili in gladko zavračajo arbitražo od a do ž.

  • Tupamaros 08:54 04.december 2016.

    Zapis ni vreden počenega groša. Ker arbitraža ni zastonj bodo Hrvati prihranili vsaj denar. Odločba arbitraže ne zahteva priznanja in upoštevanja rezultata. Sanja svinja koruzo.

  • jakec1575 15:53 03.december 2016.

    Pravi moski speljejo stvari do konca. Imeli so moznost zamenjati vse sodnike. kako to ogroza arbitrazni sporazum?? Podpisali so mednarodno pogodbo, ki je vezana na slovenski referendum o hrvaskem vstopu. Ce ne velja mednarodna pogodba ne velja niti referendum. Torej ...prikaži več hrvaska uradno ni clanica EU, ker konsekvencno padejo vse naknadne pofodbe, vezane na to pogodbo. Arbitrazo bomo morali vsi sprejeti. tudi ce za nas ne bo ugodna. Hrvati bodo pa pac za svojo javnost uprizorili šov klovnov in klovnes in kazali s prstom na trumpa in melanijo. Koga briga. vazno da z njimi 1x za vselej uredimo mejo.