Slovenija
9 ogledov

Dnevnikova dejstva in Mekinovi odgovori

Dnevniku se obeta tožba. Žurnal24 main
Bivši urednik Dnevnikove zunanje politične redakcije Igor Mekina je včeraj napovedal tožbo zoper nekdanjega delodajalca.

Mekina namerava tožiti Dnevnik zaradi nezakonite odpovedi pogodbe o zaposlitvi in nedopustnega posega v čast in dobro ime, je sporočila odvetniška pisarna Zidar & Klemenčič.

Odgovorni urednik Dnevnika nam je o dogajanjih, ki so vodila v spor, poslal, kot je zapisal “nekaj vsakomur preverljivih dejstev”. Objavljamo jih z manjšimi priredbami. Na njihovi osnovi smo Mekini zastavili nekaj vprašanj, odgovore objavljamo v nadaljevanju besedila.

Miran Lesjak, preverljiva dejstva:


Lesjak trdi, da je Mekina v svojem komentarju Laži vazala navajal neresnice. © BOBO

 
1. Dnevnik in Politika sta 25. januarja objavila članek o diplomatski depeši, pri čemer mi nismo vedeli, kaj pripravlja Politika.

2. Odgovorna urednica Politike je 27. januarja slovenskim medijem poslala sporočilo z naslovom "Objavili smo vsebino članka iz Dnevnika" , v katerem pravi, da je dolžnost njihovih novinarjev, da o informacijah, s katerimi razpolagajo, čim hitreje poročajo in da si njihov časopis prizadeva za "čim hitrejše, popolno in objektivno informiranje svojih bralcev, k čemur zagotovo zelo veliko prispeva tudi natančno in kvalitetno poročanje vseh naših dopisnikov, med drugim tudi naše dopisnice iz Slovenije" . Sporočilo je bilo objavljeno v slovenščini. Igor Mekina je kasneje (pozareport) povedal, da je bil tega dne na neki proslavi Politike v Beogradu.

3. Igor Mekina je 28. januarja v Dnevniku objavil komentar Laži vazala, v katerem je v prvem delu skoraj v celoti povzel sporočilo Politike in se zgovarjal na to, da je Politika, ki je tako ekspeditivna, pač povzela dosegljive informacije iz tiskanih in spletnih izdaj slovenskih medijev (to je dolgo časa trdil tudi meni, jaz pa sem mu verjel).

 

Lesjak naj ne bi vedel, da bo članek v Politiki objavljen hkrati kot v  Dnevniku.

4. Devetindvajsetega januarja je bil uredniški sestanek, na katerem so uredniki prosili Mekino, naj jim pojasni zadevo, on pa je to zavrnil. Jaz sem mu že dan pred tem (mail!) povedal, da mora stvar pojasniti, da se mora opravičiti in da bo v tem primeru prejel samo opomin o možnosti pogodbe o zaposlitvi.

5. Ker pojasnil ni hotel dati in ker opravičila ni bilo, sem takoj po uredniški seji preveril, kako je bilo z našimi objavami na naših spletnih straneh. Urednik Milan Slana mi je povedal, da smo članek o depeši objavili 25. januarja ob 00.00 uri, naše preiskave na internetu pa so pokazale, da je Politika svoj članek dala na internet prav tako 25. januarja ob 00.00 uri, prvi komentar na njihov članek pa se je pojavil ob 1.02 uri. Ugotovil sem, da je Mekina v komentarju navajal neresnice (zavajal javnost) in da mi je tudi lagal, ko je meni in kolegom trdil, da je Vasovićeva vse skupaj pobrala z interneta. Tedaj sem vse skupaj predal odvetniku, ki je ugotovil, da je zadeva zrela za izredno odpoved.

6. Mekina se je na uradnem zagovoru zagovarjal, da je Politika pridobila dokument od svojega vira, on sam pa je imel svojo kopijo vseskozi zaklenjeno v pisarni.

Lesjaka smo še vprašali, ali je res že pred dnevom objave vedel, da bo članek v Politiki objavljen hkrati kot v Dnevniku. Odgovoril je: "Ne, ni res, to je manipulacija."

Intervju z Igorjem Mekino, opravljen prek elektronske pošte

Lesjak naj bi Mekino "zaščitil", če bi ta nase prevzel "krivdo" za objavo vsebine zabeležke v Politiki. © Saša Despot

 

Žurnal24: V več medijih pravite, da je bil odgovorni urednik Dnevnika Miran Lesjak že pred objavo člankov o diplomatski zabeležki obveščen, da bo Politika objavila članek na isti dan kot Dnevnik. Kdo ga je obvestil?
Mekina : Svetlana Vasović-Mekina je, kolikor vem, za Žurnal24 že potrdila, da se je dan pred objavo omenjenega dokumenta o tem, da bo Politika poročala o tem dokumentu, pogovarjala z odgovornim urednikom Dnevnika. Avtorica je v Politiki jasno zapisala, da piše o "vsebini zabeležke" in ne o članku iz Dnevnika. Dopisnica "Politike" je že večkrat povedala za Delo in STA, da je imela ob pisanju članka v "Politiki svoj vir" , ki ji je omogočil vpogled v ta dokument in tudi v vrsto drugih dokumentov o slovenski zunanji politiki, ki jih je objavila skupaj v štirih člankih v Politiki in ki niso bili nikoli objavljeni v Dnevniku, pač pa so nasploh bili prvič objavljeni v Politiki. Ker je Politika imela svoje vire je jasno, da je 25. januarja objavila povsem avtorski članek o zabeležki. Lesjak je vedel, da bo Politika objavila vsebino diplomatske zabeležke in je ob tem, po mojem vedenju, prosil, da dopisnica "Politike" tokrat ne omeni "ljubljanski Dnevnik" (kot to počne ponavadi, ko omenja "Dnevnik" v svojih prispevkih za "Politiko"), temveč naj izrecno zapiše: "slovenski Dnevnik".

Žurnal24: Članka sta bila na internetu objavljena hkrati, 25. januarja ob 00.00. Kako to pojasnjujete?
Mekina : Glede Dnevnika vem, da je bil natisnjen že ob 2. uri zjutraj 25. januarja. Dejstvo je, da je imala Politika svoj vir, ki ji je omogočil vpogled v ta in še v vrsto drugih dokumentov o slovenski zunanji politiki, zato so vse druge manipulacije s strani Dnevnika povsem nepomembne in nimajo nobene zveze z neutemeljenimi obtožbami, zaradi katerih sem izgubil službo. Ker Politika omenja Dnevnik, je zame logično, da je "Dnevnik" objavil svojo zgodbo prej. Vendar je to popolnoma nepomembno glede na vsebino pravde proti Dnevniku.
 
 

Sledila je prekinitev delovnega razmerja, o kateri j e v postopku, ki je spominjal na čas  inkvizicije, odločal samo Lesjak.

Igor Mekina

 

Žurnal24: Ali ste Lesjaku zatrdili, da je Svetlana Vasović-Mekina pisala članek na osnovi interneta?
Mekina : Tega mu nisem nikoli zatrdil, saj je Lesjak zelo dobro vedel, da je Svetlana pisala svoj članek na podlagi svojega vira.

Žurnal24: Menda ste dobili ponudbo, da na Dnevnikovem uredniškem sestanku pojasnite celo zadevo, se opravičite in dobite samo zadnji opomin delodajalca pred prekinitvijo delovnega razmerja. Zakaj ste ponudbo zavrnili?
Mekina : S strani Lesjaka sem dobil več ponudb, v skladu s katerimi naj bi me Lesjak "zaščitil", v kolikor bi prevzel nase nekakšno "krivdo" za objavo vsebine zabeležke v Politiki. Na njih nisem pristal, ker bi moral priznati nekaj, kar nisem storil. To sem jasno povedal tudi na uredniški seji 29. januarja 2008. Pritiski name so se pričeli šele po kritikah Dnevnika s strani MZZ in so dosegli vrhunec potem, ko je predsednik vlade dne 27. januarja Dnevniku očital "pozdravljanje tankov JLA leta 1991". Šele potem mi je bilo "ponujeno", da odstopim in ostanem na funkciji kot v.d. urednika in se nato na uredniško mesto vrnem, ko se "zadeva umiri". Ko sem Lesjaka opozoril, da bi se bilo prav o tem pogovoriti na uredniškem sestanku in da bo potem potrebno razkriti tudi ves njegov pogovor s Svetlano mi je dejal, da bo zavrnil očitke na moj račun. Šele po Jerovškovi izjavi pa sem 28. januarja pozno zvečer dobil Lesjakovo elektronsko sporočilo (ki je vsebovalo tudi njegovo že odposlano izjavo za javnost!), v katerem je zahteval, da prevzamem odgovornost za objavo v Politiki in mi zagrozil z zadnjim opominom pred prekinitvijo delovnega razmerja, kar sem iz razumljivih razlogov zavrnil. Sledila je prekinitev delovnega razmerja, o kateri je v postopku, ki je spominjal na čas inkvizicije, odločal samo Lesjak.

Žurnal24: Ste sodelovali pri prevodu sporočila za javnost, ki ga je Politika poslala 29.1. slovenskim medijem v slovenščini?
Mekina : Zadnja štiri leta sem pisal samo članke in prav nobenega sporočila za javnost. Isto vprašanje pa bi bilo bolj primerno nasloviti na Lesjaka.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.