Slovenija
709 ogledov

DNK-test za vašega ljubljenčka

Rezultati testa pasme so v pomoč tudi veterinarjem, saj omogočajo lažje postavlj Žurnal24 main
V primeru, da vas zanimajo predispozicije, potencialna agresivnost ali karakter vašega hišnega ljubljenčka, se lahko odločite za DNK-test. Statistika dokazuje, da so mešančki bolj agresivni.

"Poznavanje sestave DNK vašega ljubljenčka vam pomaga razumeti njegove vedenjske in zdravstvene predispozicije. Prav tako rezultati pomagajo lastnikom pravilno skrbeti za svojega psa, saj ima vsaka pasma različne potrebe, kar zadeva hrano, rekreacijo in druženje," poudari Andrej Zemljič, predstavnik Inštituta za DNK analize na ljubljanski živalski kliniki. "Karakteristika pasem, iz katerih se mešanček razvije, pokaže, ali je pes nagnjen k agresivnosti," doda.

Pri psih je mogoče najbolj zanimiv DNK-test pasme in pasji DNK-profil; metoda za določitev identitete psa, dednih bolezni, podedovanih lastnosti, ponujamo pa tudi DNK-test starševstva.
Andrej Zemljič

Zanimiva ponudba v Sloveniji je stara več kot tri mesece, odziv pa je po besedah Zemljiča za zdaj zadovoljiv. V svetovnem merilu je omenjena ponudba ugledala luč šele leta 2007. "Slovence najbolj zanima test pasme, s katero določimo potencialno agresivnost njihove pasme," dodaja Zemljič.

Testi so za zdaj omejeni na pse, mačke in ptice, medtem ko bodo v prihodnje mogoči tudi testi za konje. "Pri pticah lahko trenutno ugotavljamo le spol, pri mačkih in psih pa različne dedne bolezni in podedovane lastnosti," pojasni Zemljič.

Mešančki bolj agresivni?
Statistični podatki, ki jih je predstavil Vurs in njegove sorodne organizacije po svetu, nedvoumno dokazujejo, da največ ugrizov povzročijo ravno psi mešanih pasem. Med letoma 2008 in 2010 je bilo v Sloveniji prijavljenih 274 napadov na ljudi. Kar 131 napadov so povzročili mešančki.

"Neke znanstvene razlage, zakaj bi bili mešančki bolj agresivni, ni. Vsak pes ima lahko kakršnokoli vedenjsko motnjo – od pretiranega strahu do različnih oblik agresije. Statistiko si lahko razlagamo z dejstvom, da je mešančkov veliko več kot pasemskih psov,"
konča Zemljič.

Cena testa 128 evrov
V primeru, da se odločite za DNK test, vam klinika po pošti pošlje palčke, s katerimi psa nežno podrgnete po notranji strani ličnic. Palčke nato zapakirate v belo ovojnico in pošljete na naslov klinike. Cena testa pasme je 128 evrov, rok za prejem rezultatov je štiri tedne. Ostale cene testov se gibljejo med 98 in 140 evrov.

Komentarjev 1
  • matmul 06:38 03.avgust 2022.

    > Med letoma 2008 in 2010 je bilo v Sloveniji prijavljenih 274 napadov na ljudi. Kar 131 napadov so povzročili mešančki. Meni se iz te statistike zdi, da bi lahko zaključek bil KVEČJEMU, da so mešančki MANJ agresivni.