Slovenija
1128 ogledov

Do bolniške z dokazili

zdravnik otrok bolniška Shutterstock
Pediatri morajo ugotavljati, ali lahko otroka pazi brezposelni partner.

Bolniška. "Pediatrinja ženi za bolnega otroka sprva ni hotela odpreti bolniške, češ da sem jaz nezaposlen in naj zato pazim bolnega otroka," nam je sporočil bralec. "Delam honorarno in sem plačan po urah, žena pa je redno zaposlena. Zakaj torej pediatrinja ne omogoči, da bi bolniško koristila žena?" se sprašuje bralec. Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) pojasnjujejo, da so pediatri poleg zdravstvenega stanja otroka dolžni ugotavljati tudi, ali zavarovanec, ki uveljavlja pravico do nege otroka, izpolnjuje predpisane pogoje. "Zavarovanec ima pravico do bolniške za nego bližnjega družinskega člana, če nege ne more zagotoviti zakonec, ki je nezaposlen, upokojen, ali če lahko zagotavlja nego brez zadržanosti od dela," pravijo na ZZZS.

Dokazila za pediatra

 "V praksi se lahko pojavijo tudi primeri, zaradi katerih zakonec, ki je nezaposlen (ni v delovnem razmerju, ne opravlja samostojne dejavnosti, ni kmet ...) ne more zagotoviti nege za otoka. Razloge mora dokazati zavarovanec, ki uveljavlja pravico do nege, in sicer z ustrezno dokumentacijo (na primer s pogodbo o opravljanju dela, zdravniškim potrdilom ...) ali na podlagi izjave v primerih, ko z dokumentacijo ne razpolaga," razlagajo na ZZZS. Če starš nima dokazila, s katerim bi tisti trenutek lahko dokazal, da nezaposleni starš na more paziti na bolnega otroka, lahko pediater zahteva podpis posebne izjave, v kateri jamčite, da drugi starš ne more skrbeti za otroka brez odsotnosti z dela.

Komentarjev 6
  • mirac 22:05 26.november 2013.

    ah daj no, večina od teh brezposelnih jih je doma, ali v mestu na kavici s prijatelji ipd,, živijo pa od takih in drugačnih podpor. Vsaka bolniška je za delodajalca izguba, in tisti, ki imajo službo, naj bodo veseli, da ...prikaži več jo imajo. nekateri gredo v bolniško za prazen nič, res pa je, da se ob takih primerih pa resno bolnim dela velika krivica. Če je babica kje blizu, ki lahko popazi na vnuka, ki je bolan, pa res ni nič narobe. ne govorit, da se brezposelni redno, vsaki dan javljajo na službe in razgovore. Bo pač tistih nekaj dni, ko je otrok bolan (saj gre za njegovega otroka) pač doma.Nekateri zdravniki preveč radi dajejo bolniške, marsikateremu bi bilo potrebno poslati kontrolo, tako pacientu na dom, kot zdravniku v ordinacijo.

  • NejaS 20:32 19.oktober 2013.

    Preberi članek, pa boš prebral tudi, da nezaposleni partner dela honorarno, kar pomeni, da je plačan glede na opravljene ure in mu bolniško nadomestilo ne pripada. Zato je logično, da bo zaposleni vzel dopust. Meni se to ne zdi sporno. ...prikaži več Honorarno zaposlene osebe so ravno tako lahko prijavljene na zavod kot nezaposlene, vendar ne morejo prejemati nadomestila za brezposelne (razen, če je njihov honorarni prejemek nižji od tega nadomestila - v tem primeru prejmejo razliko).

  • jons 19:58 19.oktober 2013.

    ej zicko a si že pomislu npr. da brezposelni hodijo tudi na razgovore ali pa na preizkuse za sprejem v službo?