Slovenija
22 ogledov

Do brezplačne malice brez vloge

prehrana Anže Petkovšek
Za pridobivanje subvencije za šolsko prehrano ni več potrebna vloga pač pa le veljavna odločba o otroškem dodatku.

V prihodnjem šolskem letu bodo učenci in dijaki subvencije za prehrano pridobivali po enakih merilih kot doslej, postopki za pridobivanje subvencije pa bodo poenostavljeni.  "Staršem na centrih za socialno delo ne bo več treba oddajati vlog za uveljavljanje subvencije malice in kosila," so sporočili iz ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Potrebna le veljavna odločba o otroškem dodatku

Šole bodo upravičenost do subvencije pri obračunavanju malice ali kosila ugotavljale na podlagi podatkov  iz veljavne odločbe o otroškem dodatku ali državne štipendije, ki jih bodo dobile na centrih za socialno delo.

Vlogo pa morajo še vedno vložiti starši tistih otrok, ki prvega septembra ne bodo imeli veljavne odločbe o otroškem dodatku ali državni štipendiji. V primeru, da pravic do otroškega dodatka ali štipendije družina ne bo uveljavljala ali do teh pravic ni upravičena, kljub temu pa želi subvencijo za prehrano že z začetkom novega šolskega leta, mora še avgusta vložiti posebno vlogo za subvencijo malice ali subvencijo kosila (na novem obrazcu) pri pristojnem centru za socialno delo.

Merila nespremenjena

Učenci in dijaki so že pred koncem minulega šolskega leta dobili obrazec preko katerega so se prijavili na šolsko prehrano. Merila po katerih dobijo subvencijo, ostajajo nespremenjena. Pogoj za brezplačno malico je, da povprečni mesečni dohodek na osebo, ugotovljen v odločbi o otroškem dodatku, ne presega 53 odstotkov neto povprečne mesečne plače. Cenzus za pridobitev subvencije za kosila znaša 18 odstotkov neto povprečne mesečne plače na člana družine.

Do brezplačne malice in kosila so upravičeni tudi učenci iz rejniških družin, prosilci za azil in učenci v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami.   

Komentarjev 2
  • eosss 12:13 19.avgust 2014.

    Ne vem zakaj je potrebno za takšne periodične zadeve še vedno vsako leto pošiljat neke vloge, vsi tovrstni socialni transferji bi se morali avtomatično podaljševati, dokler so izpolnjeni pogoji... daš vlogo za otroški dodatek in ga dobivaš, dokler ti pripada... ...prikaži več enako znižano plačilo vrtca... ne pa vsako leto nekaj na novo izpolnjevat in oddajat, pa eno velja za koledarsko leto, drugo za tekoče leto... pa pozabiš da ti poteče in en mesec ne dobiš, itd... popolnoma nepotrebna birokracija, je pa res, da bi potem po raznih CSDjih ne imeli kaj za delat in bi jih bilo spet pol preveč (no saj to jih je že sedaj)...

  • Igor Đukanović 11:31 19.avgust 2014.

    :-)