Slovenija
16 ogledov

Do dividend NLB tudi novi lastniki

(Foto: null) Žurnal24 main
Tisti kupci dokapitalizacijskih delnic NLB, ki bodo 1. septembra vpisani v delniško knjigo, bodo dobili tudi lanske dividende NLB. Te bodo okoli 6 evrov bruto na delnico.
Marjan Kramar, predsednik uprave NLB, je po tem, ko se je včeraj začela 300 milijonov evrov težka dokapitalizacija banke, danes prvič javno pojasnil razloge zanjo in odgovarjal na novinarska vprašanja. Povedal je, da je dokapitalizacija potrebna zaradi strategije rasti banke v prihodnje in je v skladu z lanskim načrtom razvoja banke. Dodal je, da so poslovni rezultati banke kljub krizi na tujih trgih tudi letos dobri. Po tem, ko je skupina NLB lansko leto končala z rekordnim letnim dobičkom pred davki v višini 183 milijonov evrov, se je dobiček pred davki tudi v prvem četrtletju tega leta v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za kar 52 odstotkov.

O tem, ali ni cena 334 evrov za delnico visoka, je Kramar povedal, da je cena primerna za prave, dolgoročne vlagatelje, ki se za nakup delnic odločajo tudi na podlagi tradicije banke in njene dolgoročne perspektive. "Naš namen ni bil, da bi novi lastniki delnice danes kupovali po nizki ceni, da bi jih jutri preprodajali."

Na vprašanje, kakšna je likvidnost banke, je Kramar odgovoril: "NLB je znana po tem, da je izjemno konservativna banka." In zagotovil, da je NLB visoko likvidna in kapitalsko ustrezna. Številke, ki jih je navedel, pa kažejo, da se je kapitalska ustreznost vendarle nekoliko zmanjšala. Medtem ko je bila lani 10,8-odstotna, je zdaj pred dokapitalizacijo okoli 9,7-odstotna. A to je nad zakonsko 8-odstotno mejo, je še spomnil Kramar.

V prvem krogu dokapitalizacije, ki se je začel včeraj in se bo končal 30. aprila ob 13. uri, lahko delnice vplačajo le obstoječi lastniki delnic. Pogoj je, da so lastniki vsaj petih delnic, kupijo pa lahko le sorazmerni delež. Če se za nakup ne bodo odločili vsi, med drugim je nesodelovanje v dokapitalizaciji napovedala belgijska KBC, ki ima v banki 34-odstotni lastniški delež, bodo delnice v drugem krogu ponujene tudi fizičnim osebam, o čemer smo že poročali. Banka bo o morebitnem drugem krogu javnost obvestila najpozneje 8. maja, le dan za tem pa se bo začela prodaja v prvem krogu neprodanih delnic.

Kramar je potrdil še, da bodo, če bo vpis novih delnic v delniško knjigo opravljen do 1. septembra, tudi novi lastniki upravičeni do dividend. Te bi po zdaj objavljenih podatkih banke lahko znašale nekaj deset centov manj kot šest evrov in se bodo izplačevale septembra, vendar mora predlog uprave potrditi še skupščina. Ta bo 30. junija.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.