Slovenija
598 ogledov

Do dokumentov iz naslanjača

Grafika osebne izkaznice Žurnal24 main
Osebna izkaznica . Že sredi leta jo boste lahko naročili prek spleta.

V prvi fazi projekta elektronskega naročanja dokumentov, ki bi po oceni notranjega ministrstva (MNZ) lahko zaživela že junija, bo prek spleta mogoče naročiti le osebne izkaznice. Še vedno se bo treba fotografirati pri fotografu, od katerega pa lahko upravna enota zahteva, da jim fotografijo pošlje po elektronski poti. "Novost je ta, da bomo lahko zbrane fotografije, ki so bile uporabljene za različne dokumente (potni list, osebno izkaznico in vozniško dovoljenje), uporabili za izdelavo novih dokumentov, ki potrebujejo fotografijo," poudarjajo na MNZ. Z domačega računalnika boste lahko preverili, ali je fotografija, ki jo ima država shranjeno, še uporabna. Fotografije bodo veljale pet let.

Do potnega lista le osebno

Pot na upravno enoto pa ne bo prikrajšana ob poteku veljavnosti potnega lista. "Zakon o potnih listinah določa, da se državljanu po dopolnjenem 12. letu ob vlogi za izdajo potnega lista odvzameta dva prstna odtisa, ki se hranita v obliki biometričnega zapisa na čipu potnega lista," pojasnjujejo na MNZ. Ker bi morali imeti posamezniki doma čitalce prstnih odtisov, država elektronskega naročanja potnih listov ne načrtuje.

Le z digitalnim potrdilom

Osebne dokumente boste po elektronski poti lahko naročili s kvalificiranim digitalnim potrdilom, ki ga boste potrebovali za dokazovanje istovetnosti in elektronsko podpisovanje oddanih vlog. Na voljo jih je več vrst, nekatera pa so že v uporabi za elektronsko poslovanje (denimo elektronsko bančništvo); dobimo jih tudi brezplačno, zato posebnih stroškov za elektronsko naročanje osebnih dokumentov ne bo, zagotavljajo na MNZ.

V uporabi je okrog 350 tisoč teh potrdil, ministrstvo pa načrtuje tudi njihovo izdajanje in uporabo prek mobilnih telefonov, zato pristojni pričakujejo, da se bo njihova uporaba poenostavila in razširila. Na MNZ predvidevajo, da bo sistem elektronskega naročanja dokumentov letos uporabilo dobrih dva tisoč ljudi, naslednje leto pa okoli devet tisoč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.