Slovenija
24 ogledov

Do dvorov še dolga pot

“Vsi štirje imamo problem,” je poudaril Miro Požar – torej podizvajalci, Vegrad, Žurnal24 main
Celovški dvori. Tovšakova zagotovila, da se bodo današnjega sestanka udeležili tudi predstavniki Vegrada.

Ljubljana. “Zagotovo. Če je sklican sestanek, bo nekdo zagotovo prišel,” je dejala prva dama velenjskega Vegrada Hilda Tovšak, ko smo jo včeraj ujeli po obisku pri notarju.

1 kilometrski pas ob meji širitev bolezni najbolj ogroža.

Za danes je namreč v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije ob 14. uri napovedan sestanek predstavnikov Vegrada s podizvajalci v Celovških dvorih.
Svojo udeležbo je, če mu bo omogočal čas, potrdil tudi župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković. Župan je sicer poudaril, da se bo sestanka udeležil, če bosta prišli obe strani in dodal, da je v tem trenutku stanje slabo tako za Vegrad kot podizvajalce.

Koliko časa za dokončanje del?
En do dva meseca.
Miro Požar je dejal, da potrebujejo podizvajalci za dokončanje Celovških dvorov še najmanj dva meseca. “Odvisno je, ali bo šel Vegrad v pridobivanje uporabnega dovoljenja za cel objekt ali le do šestega nadstropja.” Do šestega nadstropja bodo objekti končani v enem mesecu, nadstandardna stanovanja od 6. do 9. nadstropja pa v najprej dveh mesecih, saj bo samo dobava materialov trajala en mesec.

Sam meni, da so v tem trenutku oboji v začaranem krogu, saj podizvajalci zahtevajo izbrisne pobotnice od Nove Ljubljanske banke (NLB) za stanovanja, ki bi jih prejeli v poplačilo, NLB teh ne želi dati pred uporabnim dovoljenjem, Vegrad pa tega ne more dobiti brez dokumentacije podizvajalcev. Tako se je Janković strinjal, da bi lahko bila rešitev za nastali položaj deponacija izbrisnih pobotnic NLB pri notarju do pridobitve uporabnega dovoljenja. “Vendar se morajo obrniti na NLB,” je dodal.

Rešitve brez NLB ne bo
Vendar pa še ni znano, ali se bo današnjega sestanka udeležil tudi kdo iz NLB, je povedal Miro Požar, predstavnik osmih Vegradovih podizvajalcev.

Marko Jazbec iz uprave NLB se je namreč opravičil, ker je na službeni poti, pred dnevi pa je sicer dejal, da je NLB v poslovnem odnosu z Vegradom: “Kar se nas tiče, je finančna konstrukcija zaprta. Vegradova stvar je, da se dogovori z izvajalci, da projekt pride na trg, kjer povpraševanje zagotovo bo.”

Požar je poudaril, da čeprav po mnenju NLB niso stranka v postopku, “rešitve brez NLB ni”.

To je ena od najbolj nepričakovanih in neverjetnih zgodb, ki se je lahko zgodila.
Jožka Hegler, direktorica Javnega stanovanjskega sklada MOL, ki je skupaj z mestom in Stanovanjskim skladom RS kupil 419 stanovanj v Celovških dvorih.

Meni, da so za dogovor ključne izbrisne pobotnice NLB in bankin denar, ki ga Vegrad nima. “Rešitev je pri NLB,” poudarja Požar.

Sicer so samo penali za neprofitna stanovanja mestne občine in skladov doslej že narasli na več kot 1,5 milijona evrov, zamudne obresti podizvajalcev pa na več kot pol milijona evrov.


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.