Slovenija
22 ogledov

Do elektrike z znojem

Fitnesu v Hongkongu se bo ta mesec pridružil še ameriški v Portlandu. Žurnal24 main
V okolju prijaznem fitnes centru bodo obiskovalci z gibanjem sami proizvajali električno energijo za delovanje naprav v njem.

Ta mesec se bo v Portlandu v ZDA odprl že drugi okolju prijazen fitnes center. Temeljil bo na novi zasnovi pridobivanja električne energije, pri čemer bodo obiskovalci fitnesa sami proizvajali električno energijo za delovanje luči, glasbe in drugih električnih naprav.

Zasnova je preprosta
"Ena izmed najstarejših vrst energije, ki jo človek uporablja, je ravno mišična energija – to ni novost," pravi italijanski inovator Lucien Gambarota, ki je izdelal “zeleno” zasnovo za hongkonški fitnes center California Fitness. Energija, ki jo proizvedejo člani kluba, se skladišči v bateriji, s katero lahko oskrbijo električne naprave z dovolj energije, da te delujejo.

 

Portlandski fitnes

Okoljevarstveni projekt. Sobna kolesa bodo povezana z motornimi generatorji na veter. Uporabniki pa naj bi proizvedli dovolj električne energije za delovanje glasbenega sistema fitnesa.

Poleg fitnesov tudi klubi
Poleg dveh fitnes centrov pa se revolucionarna zasnova širi tudi v diskoteke. Prva takšna je Club Surya v Londonu, druga Club Watts pa se bo odprla septembra v Rotterdamu na Nizozemskem.

Pridobivanje električne energije v diskotekah je malo bolj zapleteno od tistega v fitnes centrih, saj je izkoriščanje gibanja plesalcev težje. Obstajata pa dva načina.

Pri prvem električno energijo ustvarjajo kristali pod tlemi plesišča, ki se ob gibanju naelektrijo. Pri drugem, takšnega bodo uporabili v Rotterdamu, pa bodo namesto kristalov pod tlemi namestili tuljave in magnete, ki bodo ustvarili energijo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.