Slovenija
33 ogledov

Do jutra še dodatnih 15 cm snega

Sneg na avtocesti
1/26
U. P.
Vreme po državi, predvsem na Primorskem, Dolenjskem in v Beli krajini ter na Notranjskem in Kočevskem, kjer je povzročil največ težav, se je popoldne postopno umirjalo. Sneženje vendarle tudi ponoči.

Po podatkih Agencije RS za okolje lahko zvečer pričakujemo močno sneženje predvsem v južni in jugovzhodni Sloveniji, kjer bo zapadlo še do okoli 15 centimetrov snega, drugod v notranjosti Slovenije pa do 10 centimetrov. Na Primorskem bo pihala močna burja. Sunki bodo še dosegli več kot 100 kilometrov na uro. Do sobote zjutraj bo sneženje ponehalo. Tudi veter bo počasi slabel.

Tudi do 70 cm snega in več

Na dolenjskih, posavskih, belokranjskih in kočevskih cestah so vozne razmere zaradi obilnega sneženja zahtevne. Na terenu je nekaj več kot dvesto ekip zimske službe novomeškega CGP, ki ceste plužijo in posipavajo ceste.

Direktor vzdrževanja cest pri novomeškem CGP Anton Hrastar je za STA povedal, da se je sneženje na območju jugovzhodne Slovenije po 13. uri nekoliko uneslo. Če se ne bo okrepilo, bodo lahko v večernih urah za tovorni promet sprostili cesti čez Gorjance, Novo mesto - Metlika in Soteska - Črnomelj oz. t. i. partizansko magistralo.

Ceste so sicer povsod na območju PU Novo mesto zasnežene, a prevozne, razen državne ceste Krško – Zdole - Pišece, ki so jo morali zaradi snežnih zametov zapreti.

Po Hrastarjevih besedah je sicer največ snega od četrtka zvečer zapadlo na območju Obkolpja, v Beli krajini največ na območju Vinice, in sicer 70 centimetrov, in na Kočevskem, v jugovzhodni Sloveniji pa v povprečju pol metra, je še povedal Hrastar.

Na Primorskem so se popoldne razmere umirjale

Primorska avtocesta je med priključkoma Kastelec in Kozina, v predoru Kastelec, zaprta proti Ljubljani, promet je preusmerjen na izvoz Kastelec in po vzporedni cesti do priključka Kozina. Primorska hitra cesta je med cestninsko postajo Nanos in priključkom Selo zaprta v obe smeri.

Ponekod na Primorskem, predvsem med Logatcem in Kozino, je promet močno oviran zaradi močne burje in snežnih nanosov. Zaprta je cesta Tri hiše-Volčja Draga zaradi burje in podrtega daljnovoda. Zaradi močne burje voznikom odsvetujejo vožnjo na to območje.

Izločanje za priklopnike in polpriklopnike še vedno velja na madžarsko-slovenski meji pri izstopu, na podravski avtocesti v obe smeri, na pomurski avtocesti proti Madžarski, na ljubljanski južni obvoznici v smeri Malenc, na dolenjski avtocesti v smeri Novega mesta, na mejnem prehodu Obrežje pri vstopu in izstopu, pri izstop iz Slovenije na mejnih prehodih Gruškovje, Zavrč, Petrina in Babno Polje, pri vstopu v Slovenijo na mejnih prehodih Zavrč in Središče ob Dravi ter na cesti Ajdovščina-Col-Črni Vrh-Godovič, poroča prometno-informacijski center. Obvezna uporaba verig je na prelazih Korensko Sedlo, Ljubelj in Jezersko.

Sneg na avtocesti | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Brez elektrike več tisoč ljudi

Na območju Elektra Primorska je brez elektrike ostalo okoli 5.000 ljudi, največ težav pa imajo na Goriškem in Ajdovskem. Z Elektra Primorska so sporočili, da se trenutno stanje  nekoliko  umirja, brez elektrike pa je še 1173 odjemalcev električne energije.

Tudi na območju Elektra Celje je zaradi okvare daljnovoda brez električne energije ostalo pet transformatorskih postaj in 128 odjemalcev. Na območju Elektra Ljubljane je prišlo izpada elektrike na kočevskem območju (okoli 500 odjemalcev) in na območju Borovnice, Pristave, Padeža, Pokojišča (okoli 120 odjemalcev).

Bralec s Krškega nam je posredoval video zasnežene ulice, ob tem pa je pripisal, da v naselju z več kot 60 hišami v Krškem danes še niso videli pluga: "Ljudje ne morejo nikamor, danes še nismo videli pluga."

 

Ste naleteli na zanimiv zimski prizor? Posnetke in fotografije nam lahko pošljete prek spodnjega obrazca.

Komentarjev 3
  • toros 07:15 07.februar 2015.

    Človeška neumnost brez meja. Me zanima kako bi se ti zjokal, ko v trgovini ne bi dobil ne kruha, ne mleka, ne papirja za brisat tvojo posrano rit ? Vse to kar je nekaterim popolnoma samoumevno da v trgovini mora ...prikaži več biti, pride do tja edino s tovornjaki pamet brihtna. Ko boš enkrat izkusil kako je, ko za neko pot ko ponavadi porabiš s tovornjakom 1-2 uri, se ti v takih razmerah je*** 5,6 ur in več samo zato ker hrana v trgovini mora biti, takrat se spet oglasi !

  • titty 00:23 07.februar 2015.

    Najprej pojdi vozit tovornjak, pa se pol slišimo. OK?

  • Papaja Popi 09:36 06.februar 2015.

    Da se ne bodo naši tovornakarji spet zjokali.