Slovenija
18 ogledov

Do konca 2011 bo 113.000 brezposelnih

Zavod za zaposlovanje Bobo
Do konca leta bo v Sloveniji 113 tisoč brezposelnih. Število registriranih brezposelnih se ves čas zvišuje. Julija porast.

Na zavodu za zaposlovanje tako kot običajno jeseni pričakujejo porast brezposelnih. Predvsem zaradi večjega priliva iskalcev prve zaposlitve, ki se prijavijo na zavodu po koncu izobraževanja. Poleg tega se jeseni običajno nekoliko zmanjša tudi povpraševanje delodajalcev po delavcih, zaradi česar je nekoliko manj zaposlitev brezposelnih.

Kljub temu je trenutno situacija na trgu dela stabilna, a krhka, pravijo na zavodu za zaposlovanje. Težava je tudi, ker porast brezposelnih lahko hitro povzroči že vsak večji ekonomski pretres.

Julija porast brezposelnih

Julija so na zavodu za zaposlovanje beležili porast brezposelnih, predvsem zaradi prekinitve zaposlitev za določen čas in stečajev podjetij. Vsega skupaj je bilo na zavodu prijavljenih 107.562 brezposelnih. V prvih sedmih mesecih letos se je zaposlila petina brezposelnih več kot v enakem obdobju lani. Povečalo se je tudi povpraševanje delodajalcev, in sicer kar za 17 odstotkov.

Največ brezposelnih je bilo po julijskih podatkih zavoda za zaposlovanje registriranih v Območni službi Ljubljana, in sicer kar 27.109. Ljubljanskemu območju sledita še Območna služba Maribor s 15.922 brezposelnimi in Območna služba Celje, kjer je bilo registriranih 11.922 brezposelnih.

Brezposelnost dol le v Murski Soboti

Brezposelnost je višja kot pred enim letom v vseh območnih enotah zavoda. Izjema je le Murska Sobota, kjer je bila brezposelnost julija manjša za 6,2 odstotka. Najbolj se je število brezposelnih povečalo v Območni službi Novo mesto, in sicer za 28,6 odstotka, sledi Koper z 20,7 odstotka.

Manj mladih brezposelnih

Zmanjšuje se tudi delež mladih v brezposelnosti. Razlogi so različni. Eden izmed njih je zagotovo daljša vključenost v redno izobraževanje, zmanjšuje pa se tudi delež mladih v prebivalstvu zaradi manj obsežnih generacij otrok, rojenih v 80. in 90. letih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.