Slovenija
24819 ogledov

Do konca leta brez subvencij za vrtce, državne štipendije, ... Ministrstvo miri.

CSD Šiška
1/2
Saša Despot
Informacijski sistem, ki ga uporabljajo centri za socialno delo, ne deluje. Ministrstvo miri, da ni tako hudo kot se sliši na prvo žogo.

Vsaj do sredine septembra socialni delavci v sistem ne smejo vnašati vlog - to pomeni, da bodo odločbe iz socialnih pravic močno zamujale, pišejo Finance.

Dijaki ne bodo dobili odločb o štipendijah najmanj do konca leta, pri čemer bi jim morala država denar nakazati že septembra! Štipendije študentom bodo zamujale še dlje, prav tako odločbe o subvencioniranju vrtcev, pišejo Finance.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve bi moralo najšibkejše opozoriti, da denarja ne bo, so za Finance povedali socialni delavci, ki še opozarjajo, da niti ni nujno, da bodo o vlogah lahko začeli odločati oziroma jih v informacijski sistem začeli vnašati sredi septembra.

Na ministrstvu so informacije socialnih delavcev zanikali.

CSD Šiška | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Ministrstvo je centre za socialno delo že konec julija opozorilo, da zaradi prenove informacijskega sistema vsaj do 15. septembra ne smejo vnašati vlog za dodelitev državnih štipendij. Dober teden pozneje, 8. avgusta, je ministrstvo za delo poslalo še en dopis - urgenco, da naj strokovni delavci ne odločajo o vlogah za državne štipendije, ker da te ne bodo v skladu z novimi predpisi, poročajo Finance.

"Nadgradnja informacijskega sistema bo odločanje o pravici do državne štipendije v izjemnih primerih zamaknila za največ za mesec dni. Sicer pa se po zakonu državna štipendija vedno nakazuje za pretekli mesec, dijaki in študentje tako nikoli niso pridobili nakazilo državne štipendije z začetkom šolskega oziroma študijskega leta, temveč so le tega prejeli mesec ali dva kasneje, odvisno od tega, kako hitro je pristojni Center za socialno delo obravnaval njihovo vlogo. Kljub navedenemu, pa do sedaj še ni bilo primera, da dijak ali študenta zaradi tega ne bi pričel z izobraževanjem, ki je v Republiki Sloveniji brezplačno," so za Finance pojasnili na ministrstvu.

Zaradi nedelovanja informacijskega sistema, ki ga vzdržuje zloglasno ljubljansko IT podjetje Comland, bodo z zamudo izdajali tudi odločbe o sofinanciranju vrtcev. Serverji Služba vlade Slovenija Milijoni za nedelujoč sistem. Ista podjetja naredila novega – spet kaos!

"Odločanje o pravici do državne štipendije vpliva na odločanje o znižanem plačilu vrtca, saj se državna štipendija šteje kot dohodek in zato vpliva na višino subvencije za vrtec. Če torej upravičenec/upravičenka v istem mesecu vloži vlogo za državno štipendijo in za znižano plačilo vrtca, mora CSD najprej odločiti o državni štipendiji in šele potem o pravici do znižanega plačila vrtca. Predvidevamo, da bo nadgradnja sistema za odločanje o državnih štipendijah izvedena konec avgusta 2018. Zato pri odločanju o vlogah za znižano plačilo vrtca, vloženih avgusta za obdobje po 1. septembru, povečanja zamud zaradi nadgradnje sistema (o državnih štipendijah) ne pričakujemo," še poudarjajo na ministrstvu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • ode 08:14 14.avgust 2018.

    Kakor je Cerar v Slovenijo pripeljal istanbulsko konvencijo, tako je tudi podpisal marakeško deklaracijo. Lahko si mislimo, da bo ta, če predsednik LMŠ Marjan Šarec postane naslednji slovenski premier, kaj hitro tudi ratificirana v slovenskem državnem zboru. Volja ljudstva, ki ...prikaži več si želi konca migrantske krize, pa bo tako še enkrat poteptana, marakeška deklaracija namreč migrantom na široko odpira vrata Evrope.

  • Ferluci 07:55 14.avgust 2018.

    Ena izmed cmerarjevih zapuščin. Zdaj bodo židane volje s pomočjo Šarca vse rešili.

  • Avatar Monnamossa
    Monnamossa 01:18 14.avgust 2018.

    Dobrodošli na najboljši seks Dating site = = > > Sexydrom.com