Slovenija
95 ogledov

Do konca leta Karavanke delno zaprte

Karavanke PIC
Potekala bo sanacija talnega oboka, ki je poškodovan zaradi tektonske prelomnice na slovenski strani predora. Predor bo občasno tudi popolnoma zaprt.

V predoru Karavanke od danes znova potekajo dela, zaradi katerih bo promet skozi predor do konca leta – razen med prvomajskimi prazniki in poleti – znova potekal izmenično enosmerno.

Čakanje do pol ure 



Dela bodo potekala v dveh fazah. Danes se začenja zimsko-pomladna, v kateri bo saniran obok ob smernem vozišču proti Sloveniji, medtem pa bo promet skozi predor vse do 17. aprila potekal izmenično enosmerno s čakanjem pred predorom do pol ure, so sporočili z Družbe za avtoceste v RS (Dars).

Ponoči popolnoma zaprt

Poleg tega bo od 3. februarja do 17. aprila med polnočjo in 4. uro predor zaprt za ves promet. Izjema bodo noči z nedelje na ponedeljek, popolnih zapor pa ne bo tudi med napovedanimi snežnimi padavinami, ko so bližnji mejni prehodi z Avstrijo težje prevozni.

Med popolno zaporo predora bo obvoz za tovorna vozila po avtocesti prek Vidma ali Gradca, medtem ko bo obvoz prek Korenskega sedla dovoljen samo za osebna vozila; za počitniške prikolice in avtodome Dars priporoča prehod Rateče.

Dela prekinjena med prazniki in poleti 

Pred velikonočnimi prazniki naj bi dela začasno prekinili in jih nadaljevali po prvomajskih praznikih. Promet bo tako ponovno izmenično enosmerno potekal od 5. in 16. maja, ko bo enako kot pred prazniki veljala tudi popolna zapora prometa med polnočjo in 4. uro.

Poleti dela v predoru ne bodo potekala, tako da bo promet lahko potekal nemoteno. 15. septembra pa se bo predvidoma začela druga faza sanacije, v kateri se bo do 13. decembra saniral obok ob smernem vozišču proti Avstriji.

Kriva tektonska prelomnica 

Talni obok je bil poškodovan zaradi tektonske prelomnice, ki poteka na slovenski strani karavanškega predora, so za STA pojasnili na Darsu, kjer stalno vlagajo v vzdrževanje in urejanje edinega slovenskega enocevnega avtocestnega predora, ki ga v prihodnje čaka tudi investicija v ureditev druge predorske cevi.

Kot je ob zaključku namestitve novega sistema za videonadzor v predoru 8. januarja pojasnil predsednik uprave Darsa Matjaž Knez, so vzdrževalna dela, ki žal pomenijo tudi občasne zastoje in omejitve prometa, nujna. "Vsak tako frekventiran cestni odsek, kot je karavanški predor, zahteva stalna obnovitvena dela, da ne nastane končni zastoj," je poudaril.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.