Slovenija
96 ogledov

Do konca leta mora na upravno enoto 115 tisoč Slovencev

slovenija 30.04.2012 potni list Republike Slovenije, vizum, foto: Bostjan Tacol Boštjan Tacol
Letos bo veljavnost potekla 75 tisoč osebnim izkaznicam ter 40 tisoč potnim listom.

Preden se odpravite na dopust, preverite veljavnost vaših osebnih dokumentov. Največ osebnih poteče junija in julija, vsak mesec okoli 20 tisoč.

osebni dokumenti | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Na upravnih enotah večjo gnečo vedno beležijo pred prazniki in v času poletnih dopustov, ko ljudje potujejo v tujino. Podobno kot z osebnimi izkaznicami, je s potnimi listi, največ jih poteče junija (nekaj manj kot devet tisoč) in julija (nekaj manj kot osem tisoč).

Na notranjem ministrstvu staršem priporočajo, naj bodo pozorni na veljavnost dokumentov otrok – ti namreč potečejo hitreje. Otrokom starim do tri leta osebni dokumenti veljajo tri leta, tistim med tretjim in 18 letom pa pet let.

osebni dokumenti | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Potek starega dokumenta je sicer le eden od razlogov za zamenjavo. "Državljan mora dokument zamenjati, starega pa uničiti, tudi pred potekom veljavnosti, če se spremeni osebno ime, če fotografija ne kaže več prave podobe imetnika, če je dokument obrabljen ali poškodovan, če je potni list poln, če državljan spremeni prebivališče, ki je vpisano na dokumentu (razen v primeru potnega lista, kjer se sprememba naslova lahko vpiše v že izdan dokument)," sporočajo z notranjega ministrstva.

Vse manj je ljudi, ki imajo potni list

Potni list in osebna izkaznica nista obvezna dokumenta, za identifikacijo lahko ljudje uporabljajo tudi vozniško dovoljenje. Vsak polnoletni državljan s stalnim prebivališčem v Sloveniji mora namreč imeti identifikacijski dokument s fotografijo.

"Večletna statistika izkazuje, da se število državljanov, ki so imetniki potnega lista zmanjšuje, kar pomeni, da se posamezniki po poteku potnega lista za izdajo novega sploh ne odločijo. Navedeno je povezano s tem, da je osebna izkaznica pridobivala na svoji potovalni funkciji. Z osebno izkaznico se namreč lahko potuje v kar 37 držav, včasih pa je bilo možno z njo potovati zgolj v sosednje države," pojasnjujejo na MNZ.  

Potni list | Avtor: Jaka Dimc Jaka Dimc
Če potni list ali osebno izkaznico izgubite oziroma vam dokumente ukradejo, morate to najkasneje v roku osmih dni sporočiti kateri koli upravni enoti. Če se to zgodi v tujini, morate to narediti v roku osmih dni po prihodu v Slovenijo.  

Kdor ostane brez potnega lista ali osebne izkaznice v tujini, se lahko obrne na najbližje slovensko diplomatsko-konzularno predstavništvo, kjer mu za prihod domov izdajo potni list za vrnitev. 

Vlogo za novega vložite vsaj deset dni pred potovanjem

Podaljšanje veljavnosti dokumenta ni mogoče, pretečenega se lahko le zamenja z novim. "Državljanom priporočamo, da vlogo za izdajo novega dokumenta vložijo vsaj deset dni pred dnem potovanja, to lahko naredijo na kateri koli upravni enoti," pravijo na MNZ.

Osebno izkaznico vam bodo izdelali v roku štirih delovnih dni, potni list pa v roku sedmih delovnih dni po prejemu vloge. Čakalne dobe se sicer lahko v primeru večjega števila vlog tudi podaljšajo. 

V nujnih primerih sta potni list in osebna izkaznica lahko izdelana in odpremljena na pošto v roku enega delovnega dne po prejemu vloge, v najbolj nujnih primerih lahko celo še isti dan.   

Za novo osebno izkaznico boste morali odšteti 18,77 evra (če jo želite dobiti prej kot v štirih delovnih dneh, bo deset evrov dražja), potni list pa stane 42,05 evra (če se vam bo mudilo, boste zanj plačali 56,10 evra). 

Dokumenti za otroke so za približno tretjino cenejši.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • blueone 19:45 17.junij 2016.

    Spet bo biznis.

  • Ferluci 08:11 17.junij 2016.

    Osebno lahko strpaš v vsako denarnico ali žep, potnega pa ne. Za celo Evropo je OK, pa še ukradejo ti je ne. Tisti, ki malo več potujemo, potrebujemo oba dokumenta.

  • kapibara 07:46 17.junij 2016.

    jest pa prav osebne nimam, s potnim listom greš lahko kamor hočeš(tudi k vragu) z osebno pa samo v nekaj držav.. Tunis je še zmeraj zanimiv...Egipt...Tihomorske dežele.itd..