Slovenija
22 ogledov

"Do konca leta potrebujemo pol milijarde"

Janez Šušteršič Anže Petkovšek
Slovenski minister za finance Janez Šušteršič je v pogovoru za današnjo izdajo avstrijskega časnika Die Presse dejal, da Slovenija do konca leta potrebuje okoli pol milijarde evrov, pri čemer ima več možnosti - od najema kreditov do izdaje obveznic.

Na vprašanje, ali se strinja z oceno premiera Janeza Janše, da bi utegnila biti Slovenija že oktobra nelikvidna, je odgovoril, da so časi za državo res težki, vlada pa mora še v jeseni sprejeti pomembne reforme.

"Bolj kot bomo pri tem uspešni, večja je verjetnost, da ne bomo potrebovali pomoči in se bomo lahko sami refinancirali," je pojasnil. Po njegovih besedah sicer ni mogoče izključiti, da bo Slovenija morala zaprositi za pomoč, vendar bo storila vse, da bi se temu scenariju izognila.

"Do jeseni potrebujemo morda pol milijarde evrov, Slovenija pa ima pri tem več alternativ: lahko najamemo domače kredite ali izdamo zakladne obveznice. Res pa je, da bi bila uspešna izdaja državnih obveznic do konca leta zelo dobrodošla," je povedal.

Na vprašanje, katera podjetja bi vlada privatizirala, je Šušteršič odgovoril, da bo potrebno restrukturiranje Adrie Airways, zagotovo pa tudi NLB, pa tudi pri podjetjih, ki so v boljšem položaju, kot so npr. Telekom, Triglav in Petrol, po njegovem mnenju ni podlage, da bi še bila v lasti države.

Komentarjev 2
  • Fulmmer 00:06 10.september 2012.

    Ti si mau bulan.....

  • esimslo 20:01 09.september 2012.

    Še danes se pridruži igri in pomagaj Sloveniji , da si opomoremo od Vojne z Itlajani.Registracija na tej povezavi http://j.mp/NaW0IN Je spletna igra, kjer lahko postanete podjetnik, vojak, politik ali celo predsednik. Slovenija je že bila med ...prikaži večd mocnejšimi državami. Vendar pocasi pada zaradi premalega števila igrlacev.Trenutno v Sloveniji sodeluje slabih 630 ljudi trenutno najvecja država pa je Polska s kar 3,120 prebivalci. Slovenija ima zelo velik potencial in za razvcet potrebuje vec ljudi. Trenutno nacrtujemo ter že izvajomo napad nad Itlajane ter obrambo pred Madzari.Zavezniki Slovenije so zlo dobro sodelujemo z Hrvati, Grki in še in še…..Trenutno smo najbolj povezani s Hrvati ter Grki predvsem zato, ker veliko naših preostalih zaveznikov, ne pomagajo kot bi lahko oziroma morali. Naši najvecji nasprotniki so Madzari,italjani ter njihovo zavezništvo, ki trenutno prevladuje na vseh podrocjih.Zaenkrat se kar dobro