Slovenija
12 ogledov

Do konca meseca poostren nadzor

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Danes začetek preventivne akcije o uporabi varnostnega pasu s sloganom Pripnite se in doživite. Policisti bodo do konca meseca postreno nadzorovali uporabo pasov.

Namen akcije je opozarjati na nujnost dosledne uporabe varnostnega pasu, s katerim lahko bistveno zmanjšamo posledice morebitne prometne nesreče.

Akcijo bo koordiniralo ministrstvo za promet. Sodelovali bodo tudi policisti, ki bodo v ta namen povečali nadzor nad uporabo varnostnega pasu v vseh vozilih, tudi v tovornih in v avtobusih.

Uporaba varnostnega pasu v motornem vozilu: obvezna je na vseh sedežih, kjer je pas vgrajen. Kazen za kršitev je 120 evrov.

Letos že 10 smrtnih primerov
Lani je v prometnih nesrečah na slovenskih cestah umrlo 20 voznikov osebnih avtomobilov, ki med vožnjo niso bili pripeti. V primerjavi s predlani je število mrtvih tako za 23 odstotkov manjše.

Da varnostni pas rešuje življenja, dokazuje tudi podatek o poškodovanih v prometnih nesrečah: od težje telesno poškodovanih jih je bilo pripetih skoraj 73 odstotkov, lažje telesno poškodovanih pa skoraj 95 odstotkov. V primerjavi s predlani je bilo za 9 odstotkov hudo telesno poškodovanih oseb manj.

Najredkeje pripeti na zadnjih sedežih
Varnostni pas uporablja 92 odstotkov voznikov, od tega 84 odstotkov potnikov na sprednjih sedežih, na zadnjih sedežih pa 62 odstotkov.

Letos je umrlo že 10 voznikov osebnih vozil, ki v času prometne nesreče niso uporabljali varnostnega pasu.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.