Slovenija
23 ogledov

Do leta 2300 pekel na Zemlji

Čez tristo let bi lahko bila večina Zemlje videti takole. Takrat tudi dežnik ne Žurnal24 main
Zaradi podnebnih sprememb bi lahko Zemlja v samo treh stoletjih postala prevroča za večino človeštva.

Znanstveniki z avstralske univerze Novi Južni Wales in ameriške univerze Purdue v raziskavi ugotavljajo, da bi do takrat lahko nekatera območja na Zemlji postala prevroča za življenje ljudi, če bi se globalna temperatura povečala za sedem stopinj Celzija.

Profesor Steven Sherwood je ob tem poudaril, da ni možnosti, da bi prišlo do povečanja za sedem stopinj še v tem stoletju, obstaja pa veliko tveganje, da bi se to lahko zgodilo do leta 2300. Ob tem je kritiziral dosedanje raziskave o podnebnih spremembah, ki so po njegovem "kratkovidne".

Profesor Tony McMichael ob tem opozarja, da bi se po letu 2300 svet lahko soočil tudi s povišanjem temperatur za 12 stopinj Celzija. "Če se bo to zgodilo, bodo naše sedanje skrbi o zvišanju morske gladine, občasnih vročinskih valovih in požarih, manjši biotski raznovrstnosti in težavah v kmetijstvu postale nepomembne v luči glavne grožnje − da bo več kot polovica trenutno naseljenih območij preprosto postala prevročih za ljudi, da bi tam živeli," svari McMichael.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.