Slovenija
170 ogledov

Do nadaljnega prepovedano zalivanje vrtov

Zalivanje Shutterstock
Rabo pitne vode so zaradi suše že omejili v občinah Ptuj in Kanal ob Soči.

Z današnjim dnem je uveden ukrep obveznega varčevanje s pitno vodo zaradi suše v občini Kanal ob Soči. Kot je objavljeno na spletnih straneh občine, vse porabnike pitne vode iz vodovodov v občini pozivajo k racionalni porabi in varčevanju s pitno vodo.

Na območju kanalske občine je tako do preklica prepovedana uporaba pitne vode iz javnega vodovoda za zalivanje vrtov in njiv, pranje avtomobilov, polnjenje bazenov in vsaka druga nenamenska poraba. Spoštovanje ukrepa varčevanja s pitno vodo bo nadzirala redarska služba medobčinske uprave, navajajo na občini.

Prepoved tudi na vzhodu

Že od nedelje pa je nenamenska raba pitne vode prepovedana na območju, ki ga pokriva Komunalno podjetje Ptuj. Kot so sporočili s ptujske občine, je do preklica uveden ukrep prepovedi uporabe pitne vode za zalivanje vrtov, nasadov in zelenic, pranje avtomobilov, polnjenje bazenov, polivanje cestišč in poti ter tudi za polnjenje gasilskih cistern brez vnaprejšnjega soglasja upravljavca vodovoda. Upoštevanje ukrepa bo tudi na Ptujskem preverjala pristojna inšpekcija.

"Normalno za ta letni čas"

Glede na meritve, ki jih opravljajo hidrologi Agencije RS za okolje (Arso), je trenutno stanje podzemnih voda normalno za ta letni čas, ko je nivo podtalnice nižji. "Nič katastrofalnega ni, kot je to bilo lansko leto," je dejala Urša Pavlič iz sektorja za hidrogeološke analize na Arsu. Zimske in pomladanske padavine so okrepile zaloge podtalne vode, prav tako je taljenje snega v visokogorju vse do začetka julija dajalo vodo tudi podzemni vodi, je dejala Pavličeva.

Deževalo še ne bo kmalu

Potem ko je Slovenija že v zadnjem mesecu dni zabeležila velik padavinski primanjkljaj, posebej Obala, še vsaj do konca julija ni pričakovati večjih padavin, zato Pavličeva opozarja, da se bodo gladine podzemnih voda še naprej nižale. Tako je pričakovati, da bo še katera od občin omejila rabo pitne vode.

Zaenkrat na Obali, kjer skorajda ni bilo padavin v zadnjem mesecu dni, ni omejitev, je pa Rižanski vodovod Koper že v začetku julija na spletnih straneh objavil obvestilo in priporočila o varčni rabi vode v poletnem obdobju.

Komentarjev 3
  • Mrcina 18:42 23.julij 2013.

    Dežja še dooolgo ne bo??? Pravkar nam je celo uro dež zalival zelenice in vrt...in res fino zalil :)

  • Presvetli 17:45 23.julij 2013.

    seveda, da bo banda lahko služila naprej z 3x preplačinimi uvoznimi artikli,ker je domače vse propadlo ali pa se uničilo

  • Avatar Syn
    Syn 16:32 23.julij 2013.

    Ha..ha..ha, prepovedano zalivanje vrtov?? Daj bodite resni, kdo pa jih bo poslušal. Aja, so rekli na občinah kjer to prepovedujejo da bodo krili vse stroške. ..Če bi se hecali. :)