Slovenija
90 ogledov

Do nadaljnjega omejite bivanje na prostem

Kemis
1/22
Anže Petkovšek
Civilna zaščita prebivalcem Vrhnike svetuje, naj se do nadaljnjega ne zadržujejo pretirano na prostem. Nadaljnji ukrepi bodo znani popoldne.

Civilna zaščita Vrhnika dokler ne bodo znani rezultati analize, ki jo izvajajo na kraju požara, občane poziva k upoštevanju preventivnih ukrepov. "Sanacija požarišča poteka po predvidevanjih in je pod nadzorom. Pristojne službe v bližini kraja inv  okolici preverjajo trenutno stanje vode, zemljine in ozračja. Na podlagi pridobljenih rezultatov se bomo odločili o postopni ukinitvi preventivnih ukrepov," so sporočili nekaj po 13. uri. Preventivni ukrepi veljajo do preklica. 

"Preventivno občanom odsvetujemo dolgotrajnejše aktivnosti na prostem. Šole in vrtci delujejo nemoteno, vendar je priporočeno, da se zunanje aktivnosti omejijo. Voda iz vodovodnega omrežja je pitna, medtem ko je prekuhavanje priporočljivo za podtalnice in vodnjake. Vrtnine je treba pred uporabo preventivno oprati.Požarišče ostaja omejeno v območju 200 m. Daljše zadrževanje na tem področju ni dovoljeno," je zapisano na spletni strani občine Vrhnika, kjer bodo tudi v nadalje občane obveščali o ukrepih. 

Ukrepi odvisni od analize

Kakšni bodo ukrepi v nadaljevanju, je odvisno od tega, kaj bo pokazala analiza vzorcev s kraja. "Pomembno je, da dobimo podatke in ocenimo, kakšna je dejanska nevarnost, kako je ogrožena okolica in predvsem voda v bližini. Pri izmerjenih rezultatih na potoku v neposredni bližini se je pokazalo manjše onesnaženje, širjenje pa je bilo preprečeno," je povedal vodja štaba Civilne zaščite Vrhnika Viktor Razdrh. Ekipa vzorči del, kjer stoji objekt, in okolico, vodo, podali pa bodo tudi oceno posledic na zemljišču.

"V ožjem delu je del kemikalij v zraku in na samem mestu požara. V širšem območju je prisoten smrad, ki ga je povzročil dim in izgorevanje snovi. Dodatno je k temu pripomoglo še vreme, saj je bila zjutraj megla. Do spremembe vremena bomo deležni te vrste posledic," je dejal Razdrh. Širših posledic ne pričakujejo.  

Rezultati bodo znani popoldne

Peter Rodič iz Civilne zaščite Vrnika je zjutraj opravil prvi pregled bližnjega potoka, ki se kasneje izliva v Ljubljanico. "Opravili smo meritve pred tovarno, pri izlivu in kasneje v Ljubljanici. Ugotovili smo določene povišane vrednosti, vendar so te kasneje v Ljubljanici nižje in v mejah sprejemljivega."

Rezultate vzorčenja bodo dobili tekom dneva in takrat javnost dokončno obvestili o nadaljnjih ukrepih. Rodič občanom svetuje, naj spremljajo navodila na spletni strani občine Vrhnika. "Občani naj se, zlasti v bližini podjetja, ne zadržujejo pretirano na prostem. Proizvodnja v podjetjih v bližini kraja požara je zaustavljena. Na samo Vrhniki pa pouk poteka normalno," je povedal Rodič.

"Po trenutnih podatkih lahko pride med današnjo sanacijo do manjših nihanj, spremembo lahko povzroči tudi sprememba vetra. Vendar pa že v samem bližnjem območju ni večjih težav razen neprijetnega vonja." Civilna zaščita ni zabeležila primerov, da bi imeli občani težave z dihali. "V požaru so gorele kemikalije, ki se uporabljajo tudi v gospodinjstvu, le da je tukaj vse skupaj bolj koncentrirano," je povedal Rodič. 

Kateri odpadki so goreli?

Direktor podjetja Kemis Emil Nanut je povedal, da je zagorelo v delu podjetja, kjer skladiščijo trde odpadke (embalažo nevarnih snovi, zaoljene krpe, oljne filtre, zdravila). O tem, zakaj je začelo goreti in kje točno, ni želel ugibati. Kot je dejal, je treba najprej opraviti preiskavo. 

Podjetje Kemis zbira nevarne odpadke iz gospodinjstva in industrije. Določene odpadke predelajo, del pa jih pripravijo za dokončno odstranitev, ki jo izvedejo v tujini. Med odpadki, ki jih zbirajo so tako embalaža nevarnih snovi, olja, odpadne barve, zdravila, baterije, sijalke, spreji, laki, barve. "Vse stvari, ki jih uporabljamo doma, vendar v večjem obsegu," je dejal Nanut. Iz industrije dobijo polizdelke in surovine, ki so neprimerni za uporabo in jih kot take pošljejo v odpad. K njim vozijo takšne snovi podjetja s področja kemije, farmacije in elektroproizvodnje. 

"Pri vsakem požaru gredo v zrak emisije. Enake emisije so, če gorijo odpadki ali izdelki, polizdelki ali surovine, saj imajo deli enako kemijsko sestavo. Ni razlike med požarom odpadkov in požarom izdelkov," je poudaril Nanut. 

"Težko je reči, da ni nobenih posledic za okolje," je dejal Nanut in se zahvalil pristojnim službam za opravljeno delo. "Mislim, da so fantje dejansko naredili tako, da bodo posledice minimalne. Poskrbeli bomo, da bomo to pospravili in vrnili v prejšnje stanje." 

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 3
  • Božidar Dinič 14:11 16.maj 2017.

    škoda ,da ni soče blizu

  • popokatopetl 12:42 16.maj 2017.

    "Voda iz vodovodnega omrežja je pitna, medtem ko je prekuhavanje priporočljivo za podtalnice in vodnjake." Khm, prekuhavanje pri kemiji ne pomaga."Vrtnine je treba pred uporabo preventivno oprati."Zdejle mogoče ok, ampak če bo šlo preko zemlje v ...prikaži več rastline ne bo več ok.

  • Avatar čavez
    čavez 11:56 16.maj 2017.

    Kdo pa sedaj to sranje očistil?