Slovenija
5 ogledov

Do naslednjič še pisni predlogi

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Delodajalci in sindikati so se na pogovorih o novi kolektivni pogodbi dogovorili, da bosta do naslednjega sestanka obe strani prinesli svoje pisne predloge.

Predstavniki delodajalcev in sindikatov so se danes pogovarjali glede dokumenta, ki bi nasledil sedanjo kolektivno pogodbo o načinu usklajevanja plač za delavce, ki niso vključeni v kakšno drugo kolektivno pogodbo.

Kot je povedal predsednik sindikata Pergam Dušan Rebolj, so se pogovarjali predvsem o veljavnosti nove pogodbe, generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole pa je dodal, da bosta obe strani na sestanek 19. januarja prinesli svoje pisne predloge.

Veljavnost sedanje kolektivne pogodbe se je iztekla z novim letom, uporabljala pa se bo do konca leta oziroma do novega dogovora. Obe pogajalski strani se strinjata, da je sprejem novega dokumenta potreben.

Kolektivna pogodba ureja usklajevanje plač, regresov in nadomestil za stroške, povezanih z delom, za delavce, ki nimajo kakšne druge panožne kolektivne pogodbe. Pogajanja o dokumentu, ki določa najnižje standarde, so bila predvidena že za december, vendar so jih prestavili zaradi dogovarjanja o minimalni plači.

Brez kolektivne pogodbe več kot 21 tisoč delavcev
V kolektivne pogodbe v zasebnem sektorju je bilo po zadnjih podatkih Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) oktobra vključenih 450.309 delavcev, povprečna izplačana plača pa je znašala 1276 evrov. Od teh je 16.589 delavcev prejelo minimalno plačo. Lani je največ delavcev minimalno plačo prejelo februarja, in sicer več kot 25 tisoč.

Zaposlenih, za katere kolektivne pogodbe ne veljajo, je bilo po podatkih Ajpesa oktobra 21.516, povprečna izplačana plača pa je znašala 3500 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.