Slovenija
14 ogledov

Do noči bo še mirno

Najhuje je bilo na zahodu in v osrednji Sloveniji. (Foto: Meteoalarm)
1/6
Žurnal24 main
Elektrarne imajo težave zaradi previsokih rek. Vojska v pripravljenosti. Reke bodo še v petek imele velike pretoke.

Na Agenciji za okolje opozarjajo, da bodo zvečer reke v zahodnem in osrednjem delu države ter v porečju Savinje še naprej počasi naraščale. Trenutno so pretoki rek po večini države veliki in upadajo. Vendar se bo to prek noči spremenilo, saj vremenoslovci napovedujejo na zahodu države do 200 litrov padavin na kvadratni meter, v Kamniško-Savinjskih Alpah pa do 100 litrov.

Po njihovih napovedih bodo najbolj narasle reke Soča, Učja, Idrijca, Vipava s pritoki, Reka, Ljubljanica, Kolpa, Sava Bohinjka in Dolinka s pritoki, Tržiška Bistrica in Kokra. Ponovno rast gladine pričakujejo tudi na reki Sori, Kamniški Bistrici.

Še naprej bodo počasi naraščale kraške reke na Notranjskem in Dolenjskem krasu. Obseg poplav na kraških poljih se bo povečeval. Reke na zahodu, jugu in osrednjem delu države bodo imele velike pretoke še v petek.

Smrtno nevarne reke
Najvišja stopnja ogroženosti pomeni, da so ogrožena celo življenja, zato se je Slovenska vojska  že začela pripravljati na morebitno angažiranje vojakov pri odpravljanju posledic poplav in reševanju. Tudi Uprava za zaščito in reševanje je v pripravljenosti.

Ljudem, ki živijo blizu večjih rek, svetujejo previdnost, pripravijo pa naj si tudi protipoplavne vreče, ki jih delijo na občinah. Če jih bo zmanjkalo, bo uprava dostavila novo zalogo.

Z vrečami proti naraslemu morju
Z občine Izola opozarjajo prebivalce, da bo morje 25. decembra na mareografski postaji Koper med 3. in 5. uro zjutraj doseglo višino 340 centimetrov in pri tem za 40 centimetrov preplavilo širše dele obale.

Zato občane, ki živijo ob Velikem trgu in v ulicah za njim, na Sončnem nabrežju in v bližnjih ulicah, pozivajo, naj vrednejše predmete in pohištvo dvignejo na višje točke ter premaknejo avtomobile. Ob tem še dodajajo, naj spremljajo plimovanje med 1. in 6. uro zjutraj.

Prostovoljno gasilsko društvo Izola bo občanom, ki živijo na ogroženem območju, na njihovo željo v četrtek izdajalo samonapihljive protipoplavne vreče. Vreče lahko občani prevzamejo v Gasilskem domu na Brkinski 15, še sporočajo z občine.

Elektrarne imajo težave
Narasle reke povzročajo težave tudi elektrarnam. Zaradi povečanega vodostaja je bilo začasno zaustavljeno obratovanje verige spodnjesavskih in soških elektrarn, so sporočili iz Holdinga Slovenske elektrarne.

Zatišje pred najhujšim

Poplavljena cestišča:
- polovična zapora Ljubljana−Kočevje pri Dolenji vasi
- oviran promet je na cesti Javornik−Gorje
- popolna zapora lokalne ceste Senožeti−Jevnica most čez Savo

Večina rek ima visoke pretoke. Srednji pretok imajo le reke na severovzhodu. Popoldne se bo na zahodu in v osrednji Sloveniji znova začelo naraščanje, poplavila naj bi Krka.

Sprva ogrožena jug in jugozahod, nato vsa Slovenija
Nove obsežnejše poplave lahko pričakujemo že jutri, saj se v noči na petek obetajo izdatnejše padavine.

V noči na soboto naj bi reke začele počasi upadati, vendar le v zgornjem toku, v spodnjem toku pa bodo še naraščale.

Poplavljalo bo tudi morje, vendar le nižje ležeče dele obale.

 

Po današnji oceni Agencije za okolje bo do noči na soboto v zahodni in jugozahodni ter deloma severni Sloveniji padlo še od 150 do 300 litrov dežja na kvadratni meter. V soboto in nedeljo naj bi bilo po Sloveniji bolj ali manj suho.

 

Podvigi, kot ga vidite na spodnji fotografiji, ki jo je posnel naš bralec na reki Sori v Medvodah, so zato v teh dneh izjemno nevarni.

Nevarnost plazov

Vremenske razmere lahko spremljate tudi na našem portalu vreme.net.

Geološki zavod pa opozarja na veliko verjetnost plazov, saj je zemlja povsem razmočena. Tisti, ki živijo v bližini ogroženih mest, naj bodo pozorni na premike zemlje.

(Foto: Geološki zavod)

Vlada pripravljena ukrepati
Premier Borut Pahor pravi, da vlada ves čas pozorno spremlja dogajanje na terenu. Kljub praznikom bo tudi on ves čas večkrat na dan seznanjen z najnovejšimi podatki.

Gasilci vso noč na nogah
Gasilci po vsej Sloveniji so že to noč črpali vodo iz številnih kletnih prostorov stanovanjskih hiš in blokov.

Na Gorenjskem se je začelo kmalu po polnoči, drugod po državi pa danes zjutraj.

Tudi morje je znova poplavilo nižje ležeče kraje, v hotelu Tartini v Piranu je kar tri tisoč litrov slane vode zalilo jašek dvigala. Močan veter pa je razkril streho hiše na Rakeku.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.