Slovenija
2 ogledov

Do nujne pomoči tudi prek SMS-a

reÅ¡evalno vozilo Žurnal24 main
Si predstavljate, da bi lahko na številko 112 poslali SMS in tako sprožili klic v sili? V ZDA je to že mogoče, pri nas pa bomo morali na to storitev še počakati.

Težava je predvsem v strežniku, ki sprejema in razpošilja sporočila sms, saj ta ne upošteva prednosti sporočil SMS na številko 112. Na Upravi RS za zaščito in reševanje (URSZR) so za zurnal24.si povedali, da bodo morali mobilni operaterji pošiljanje klicev v sili SMS urediti ločeno, to je na način, ki bo zagotavljal absolutno prednost sporočilom SMS, poslanim na številko 112. Kdaj bi lahko takšna storitev zaživela, nam na upravi niso znali povedati, dejali pa so, da že obstajajo načrti, da takšna storitev zaživi v prihodnje.

Klic v sili za gluhe in naglušne
Se pa lahko na upravi pohvalijo s storitvijo klic v sili WAP, ki je od lanskega leta na voljo tudi v Sloveniji. Mimogrede, takšna storitev trenutno deluje le v šestih evropskih državah. Glavna prednost klica v sili prek WAP je, da omogoča pošiljanje besedilnega klica v sili neodvisno od operaterjev mobilne telefonije. "Kličoči se z mobilnega telefona prek spleta poveže z računalnikom v centru za obveščanje in nato z operativcem izmenjujeta pisna sporočila, kakšno pomoč kličoči potrebuje," so za zurnal24.si zapisali na URSZR.

V ZDA do pomoči tudi prek SMS
Medtem ko pri nas še razmišljamo o uvedbi klica v sili SMS, lahko uporabniki mobilnih telefonov v ameriški zvezni državi Iowa od začetka prejšnjega tedna to storitev že uporabljajo. Klic v sili bodo tako lahko posredovali tudi tisti, ki se gibljejo na območjih s slabim mobilnim signalom.

Novost je poleg dodatnih finančnih sredstev zahtevala tudi dodatna izobraževanja operativcev. Slednji so se morali naučiti prebiranja SMS-sporočil, saj veliko uporabnikov v kritičnih trenutkih ne bo moglo napisati čitljivih in slovnično pravilnih sporočil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.