Slovenija
100 ogledov

Do odškodnine v dveh tednih

Zaradi velikega števila škodnih zahtevkov se lahko izplačilo odškodnin zavleče. Žurnal24 main
Nepremičnine. Poškodbe na objektih takoj fotografirajte in shranite poškodovane stvari. Vozila. Če je voda segla višje od koles, je lahko škoda precejšnja.

“Takoj začnite odpravljati poškodbe na objektih in opremi. Poškodbe fotografirajte, poškodovane stvari pa shranite do prihoda cenilca,” so z opozorili tako rekoč enotne zavarovalnice.

Šest tisoč reševalcev
Posavje. Na območju Posavja je delovalo okoli tisoč reševalcev civilne zaščite, posavskim gasilcem pomaga še sto kolegov iz drugih koncev Slovenije in prav toliko pripadnikov Slovenske vojske.
Koprsko. Z vodno ujmo se je spopadalo približno sto poklicnih in prostovoljnih gasilcev ter 25 delavcev komunale.
Štajerska. V Slovenski Bistrici je sodelovalo 175 gasilcev.
Skupno. Do zdaj je po podatkih Civilne zaščite RS v intervenciji na območju vse Slovenije sodelovalo več kot šest tisoč različnih reševalcev. • Ceste. Do zdaj zbrani podatki kažejo, da bo odprava posledic škode na državnih cestah stala 15 milijonov evrov, ugotavljajo na Direkciji RS za ceste.
Kmetje. Poplave naj bi poškodovale 30 tisoč hektarjev kmetijskih površin. Največ škode bo na koruzi, saj je še veliko nepobrane.
Podjetja. Prizadeti so obrati Štore Steel, izlaški Eti in zagorska Svea. Na Viču je zalilo pekarno družbe Žito, prav tako so vdor podtalnice doživele Terme Čatež.
Škoda. Popolna končna ocena bo znana v dveh mesecih.

Voda onemogoča delo
Ocene tako o številu prijavljenih primerov kot o škodi, ki jo je prejšnji konec tedna povzročilo neurje, so za zdaj skope. Na Zavarovalnici Maribor pravijo, da so včeraj evidentirali več sto prijav, glavnino pa pričakujejo v prihodnjih dneh. Na Adriaticu Slovenici dodajajo: “Cenilcem ponekod delo onemogoča tudi voda, ki še ni odtekla, zato bodo cenitve na teh območjih mogoče šele, ko se razmere umirijo.” Do odškodnine so seveda upravičeni le tisti, ki so imeli nepremičnino zavarovano pred naravnimi nesrečami.

Ne zaganjajte motorjev
Če je vozilo poplavilo le do koles, načeloma ne bi smelo biti večje škode, pravijo zavarovalničarji, če pa je voda segla višje, je lahko škoda precejšnja, sploh pri novejših avtomobilih z veliko elektronike. Pri izračunu je sicer pomemben dejavnik tudi letnik avtomobila. Na Zavarovalnici Triglav zavarovance obenem pozivajo: “Motorjev vozil, ki so bila poplavljena, ne zaganjajte. Enako velja za vse elektronske naprave.”

Na Adriaticu Slovenici ste do poplačila škode na avtomobilu upravičeni, če ga imate zavarovanega pred naravnimi nesrečami, navadno kasko zavarovanje namreč krije le škodo v prometnih nesrečah. “V zadnjih letih se ljudje vse pogosteje odločajo za tovrstna zavarovanja, predvsem na račun pogostih neurij s točo,” pravi Boštjan Čižman z Adriatic Slovenice.

Cenilci na delu
Zavarovalnica Triglav je na teren poslala več kot sto cenilcev, prav tako Zavarovalnica Maribor. Ljudi pozivajo, naj ne hitijo s prijavami škode, ker jih bodo cenilci zbirali najmanj do konca meseca, če bo treba, pa še dlje. Po vsakem neurju sicer zavarovalnice opazijo rast premoženjskih zavarovanj, še vedno pa je nezavarovanih približno 30 odstotkov vseh hiš in okoli 20 odstotkov stanovanj.

Zavarovalnice za zdaj nočejo govoriti o morebitnih podražitvah svojih storitev. “V tem trenutku bi bilo razpravljanje o povišanju cen le ugibanje. Aktuarji izračunavajo premije na osnovi prejšnjih gibanj in prihodnjih pričakovanj,” so zapisali v Adriaticu Slovenici.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.