Slovenija
17 ogledov

Do petka bodo v Preventu še šivali

(Foto: Živa Zakšek) Žurnal24 main
V slovenjgraškem Preventu so se po nekaj jutranjih zapletih šivilje znova vrnile za stroje.
Zorman zatrjuje, da se v ponedeljek začne stavka, če do petka plače ne bodo izplačane. To verjetno pomeni, da se proizvodnja ne bi nikoli več zagnala, še priznava, obenem pa ne skriva, da so nekateri delavci gnev iz nezadovoljstva zaradi razmer v družbi izlili tudi na predstavnike sindikatov. Po njegovih besedah razmere dodatno podpihujejo nekateri delavci, ki sicer niso člani sindikatov in imajo celo že zagotovljeno delo drugje, a čakajo na stečaj družbe, s čimer bi bili upravičeni do odpravnin.

Kot nam je povedal predsednik podjetniškega sindikata Vladimir Zorman, je delo obstalo v šivalnici 1, to pa zato, ker zaposleni niso imeli verodostojnih informacij iz »prve roke«. »Bili smo nejevoljni, ker so vse, kar so izvedeli, včeraj izvedeli iz medijev, zato smo jim danes, v času malice, dali informacije o tem, kaj se je včeraj dogajalo in kaj smo se dogovorili. Obstal je en program oziroma približno četrtina proizvodnje, a zdaj delo že poteka normalno,« je za Žurnal24 zagotovil Zorman. In kaj so povedali zaposlenim? »Zaposlenim smo povedali, da smo stavko za ponedeljek uradno napovedali, delo pa bo obstalo le, če uprava Prevent Globala do petka ne bo uspela zagotoviti izplačila plač za mesec junij,« pojasnjuje Zorman.

Kot pravi Lojze Raško, sekretar koroškega območnega združenja Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, tokrat še obstoja upanja, da bo uprava zagotovila denar za plače. »Nenazadnje je Prevent Dev zagotovil, da bo poravnal vse svoje obveznosti, prav tako je ministrica za gospodarstvo Darja Radič predsedniku uprave Preventa Globala Marjanu Krajncu obljubila, da bo pri Dursu umaknila zahtevek za plačilo prispevkov,« pravi Raško. Bolj se boji, kaj bo že prihodnji mesec, saj po njegovih izkušnjah podjetja, ki imajo tri ali štiri mesece težave z izplačilom plač, na koncu ne najdejo drugega izhoda kot stečaj. »Žal pa tudi stečaj ni rešitev. Morda trenutna, a se agonija kmalu ponovi, saj je najkasneje v dveh letih vsega konec,« še pove Raško. Problem Preventovih šivilj je tudi ta, da so to dejansko industrijske šivilje in ne klasične šivilje, kakršne šivajo na primer v Muri in s tem, ko kaj zašijejo tudi doma, lahko kaj zaslužijo. Kljub temu Raško še vedno ostaja optimist. »Še vedno upam, da bo družbi morda uspelo prodati kakšno premoženje, na primer mariborsko letališče, saj bi potem s tem denarjem lahko preživeli še nekaj mesecev, a so trenutno razmere takšne, kakršne so in upravi prav nič ne gre po načrtih,« še pove Raško.

Uprava še vidi lučko v predoru
Včeraj naj bi bilo znano, ali bo Prevent nadaljeval delo, a je uprava agonijo podaljšala, saj meni, da vse možnosti še niso izčrpane. Trenutno si prizadeva pri državi doseči dvig blokade nad sredstvi, ki so sicer namenjene za pokojninsko in zdravstveno blagajno, da bi lahko tako zagotovili denar za plače.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.