Slovenija
52 ogledov

Do plače le s pritiski

Lojze Raško, sekretar ZSSS za Koroško in Podravje, opozarja na slab položaj dela Žurnal24 main
Člani sindikata. V družbi Markač naj bi bili nezaželeni. Franjo Markač: Sindikatom gre le za članstvo.

“Problem niso samo nekdanji Preventovi delavci, ki ne vedo, ali bodo dolgoročno našli zaposlitev, problemi se pojavljajo tudi v manjših družbah. Ponekod pa se vodi prava gonja proti zaposlenim, ki so člani sindikata,” opozarja Lojze Raško, sekretar območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) za Koroško in Podravje. Ob tem izpostavi težave članov v manjši zasebni družbi PTM Markač iz Radelj ob Dravi, ki se ukvarja z lesnopredelovalno industrijo.

Dela jih vse manj
Tudi plače nižje. V ZSSS za Koroško in Podravje opozarjajo, da je gospodarska slika koroške regije slaba. “Imamo skoraj pet tisoč brezposelnih, od 28 tisoč prebivalcev, ki so delovno aktivni, pa jih dela le okoli 20 tisoč, od tega v družbah okoli 13 tisoč,” navajajo in dodajajo, da so plače v tej regiji med najnižjimi v Sloveniji, največ brezposelnih na Koroškem pa je v Občini Radlje ob Dravi.

Nagrada za nečlanstvo
V tej družbi je zaposlenih 42 ljudi, 19 pa je članov sindikata. “Izplačila plač zamujajo, prispevki se ne plačujejo, zaposleni pa plače izsilijo tako, da napovedo stavko. A nato plačo – da ne bi stavkali – dobijo zgolj člani sindikata, drugi pa ne,” razmere opisuje Raško in doda, da jih direktor celo nagovarja, naj se članstvu odpovejo, češ da bodo potem dobili višje plače. “Če se bodo pritiski nadaljevali, bomo vložili kazenske ovadbe po 205. členu kazenskega zakonika, ki ureja pravico do sindikalnega organiziranja,” pove.

Trdo delo slabo cenjeno
Naša sogovornica, katere ime in priimek hranimo v uredništvu, pa v tem podjetju težav ni imela samo zato, ker je bila sindikalna zaupnica: “Morala sem biti tiho in delati – tudi na več delovnih mestih, čeprav za to nisem imela odločbe in se to ni poznalo niti pri plači. Ko sem novo odločbo le dobila, pa sem ugotovila, da je zame slaba, saj norme sploh ne bi mogla izpolniti, ker ni bilo niti materiala.” Odpoved je dala sama.

“Dolgove bomo poravnali”

Direktor PTM Franjo Markač očitke zavrača, prizna pa, da se je kriza dotaknila tudi njih. “Smo podjetje v tranziciji. Veliko smo investirali v nove stroje in se morali o teh dodatno izobraževati, zato smo imeli lani tudi nekoliko slabši finančni rezultat,” pojasnjuje. Priznava tudi, da so zamujala izplačila plač, a nazadnje le 11 dni. “Bili pa so časi, ko smo jih izplačevali celo prej kot 15. v mesecu, in upam, da bomo to kmalu spet zmogli. Sindikatom pa gre očitno za čim številčnejše članstvo,” razmišlja Markač. Pravi, da so zaprosili za odlog plačila davkov in prispevkov: “Za to imamo odločbo, vendar bomo dolg poplačali. Pokojninski blagajni smo dolžni nekaj več kot zdravstveni.” Dodaja, da imajo sklenjen večji posel z nekim libijskim podjetjem. “Dolgove bomo poplačali, takoj ko prejmemo prvi avans,” zagotavlja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.