Slovenija
22 ogledov

Do rebalansa 10 odstotkov nižje plače funkcionarjem

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Sprejem interventnega zakona, s katerim bi javnim uslužbencem zamrznili plače in upokojencem preprečili dvig pokojnin, je očitno vse verjetnejši. SDS za začasno 10-odstotno znižanje plač funkcionarjem.

SDS tako predlaga začasno znižanje plač funkcionarjev za deset odstotkov, dokler ne bo sprejet rebalans proračuna. Znižanje plač bi na letni ravni prineslo prihranek med osem in deset milijonov evrov.

Posedi za zamrznitev plač

Predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije (KKS) Pergam Janez Posedi je dejal, da se strinjajo s tem, da pol leta glede plač in pokojnin ostane tako, kot je – torej, da še naprej velja zamrznitev. Za okvir takšnega dogovora bi se po njihovem mnenju morali dogovoriti socialni partnerji, zato v Pergamu predlagajo sklic nujne seje Ekonomsko-socialnega sveta (ESS).

Po naših neuradnih podatkih, kot smo že poročali, Borut Pahor in Janez Janša zdaj sodelujeta pri novem predlogu za sprejetje intervencijskega zakona. Vlada naj bi danes poskušala prevzeti pobudo, ki so jo nanjo v torek naslovili sindikati.

"Poziv vladi, naj skliče pogajalsko komisijo, sem na vlado naslovil jaz," je potrdil Branimir Štrukelj, predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije. Vlada je po naših informacijah pobudo sprva zavrnila.

Janša je včeraj prek Facebooka napovedal, da bo svoj predlog rešitve javnofinančnega primanjkljaja predstavil danes. Potrdil pa je, da imajo v SDS pripravljen drugačen predlog intervencijskega zakona, a rešitev še ni želel razkriti, ker se, kot je povedal za STA, želi o njem pogovoriti s socialnimi partnerji.

Komentarjev 1
  • jurij 18:09 14.november 2011.

    Janšo je treba preganjat kot kriminalca,ker namerno škoduje nam slovencem.