Slovenija
223 ogledov

Do službe z rekrutingom

Do službe tudi preko t. i. rekrutinga, v katerem delodajalec privablja potencialne kandidate, pregleda njihove prijave ter izmed njih izbere najprimernejše.

Na zavodu za zaposlovanje je trenutno prijavljenih nekaj manj kot 111 tisoč iskalcev zaposlitve. Kako si lahko v tolikšni množici kandidatov lahko zagotovite nekoliko prednosti?

Tina Drnovšek | Avtor: ATK ATK
"Dobre lastnosti so med drugim samozavesten nastop, poznavanje podjetja, kreativno razmišljanje in želja do nenehnega učenja ob delu," pojasnjujeta Manja Vidic, svetovalka, in Tina Drnovšek, HR administrator za Jugovzhodno Evropo pri podjetju A.T. Kearney, ki se ukvarja s t. i. novačenjem oziroma rekrutiranjem zaposlenih.

Trije krogi do najboljše kompatibilnosti

Pridobivanje novih zaposlenih preko rekrutiranja poteka nekoliko drugače. Po pregledu prijav izberejo najprimernejše kandidate, ki izpolnjujejo vse potrebne pogoje za delovno mesto, in jih povabijo na prvi t. i. "prescreening" intervju.  Če ga kandidat uspešno opravi, sledi drugi krog razgovorov.

V drugem krogu mora kandidat uspešno rešiti enourni test in uspešno opraviti tri zaporedne razgovore, kjer svetovalci ocenjujejo kompatibilnost kandidata z delovnim mestom v podjetju. Ocenjujejo osebne karakteristike, izkušnje, zmožnost timskega dela, izvajanja itd. Kandidat mora rešiti tudi študijo primera, s čimer preverijo njegove komunikacijske sposobnosti in sposobnost reševanje problemov.

Manja Vidic  | Avtor: ATK ATK
Če kandidat uspešno opravi še drugi krog, sledi končni razgovor s člani vodilnega tima. "Prvi pogoj pri nas je, da pozitivno opravi vse tri kroge rekrutiranja in pozitivno odpiše test. S tem nas najbolje prepriča," pojasnjujeta Vidičeva in Drnovškova: "Iskani profili so predvsem višje izobraženi, kompetentni, inovativni in ambiciozni kadri."

Preko celotnega postopka si delodajalec zagotovi, da bo za delovno mesto izbran najprimernejši kandidat.

Spoznavni dogodki še redki

Poleg klasične oblike pa rekrutiranje poteka tudi preko spoznavnih dogodkov, ki so po besedah sogovornic v Sloveniji še bolj redki. S temi spoznavnimi dogodki privabljajo potencialne perspektivne kadre, še preden se uradno prijavijo.  Kandidati na teh dogodkih dobijo koristne informacije in znanja.  Ravno danes A. T. Kearney prireja enega od takih spoznavnih dogodkov v Zagrebu. Tokrat je namenjen predvsem predstavnicam ženskega spola, ki se bodo seznanile, kako poteka dan v življenju svetovalca in delo v prehrambni industriji.

Komentarjev 3
  • heavyd 15:04 29.november 2012.

    In kaj je smisel tega članka, razen reklama za 2 smrkli?

  • MK10 14:49 29.november 2012.

    Draga Tina, dobro bi bilo, če bi se zavedala, da bi tvoje delo z lahkoto opravljala vsaj polovica od teh 111 tisoč prijavljenih.Smešno mi je ko se zdaj najdejo razno razni "strokovnjaki" ki vsem svetujejo kaj in kako ...prikaži več svoj šiht so pa dobil v časih, ko šiht ni bil problem dobit in so ga vsi imeli, ima pa to srečo, da po čudežu, dela v branži, ki še ne odpušča. Zdaj biti nekaj hudo pameten z nekim narejenim FOV iz Kranja in pametovat vsem ostalim, ki so nekoč tudi imeli dobre službe, morda celo bolj pomembne od službe gospe, se mi zdi pa najmanj nehigiensko, kaj šele neumno in nizkotno.Draga Tina, zresni se! In Boga zahvali, da imaš šiht.

  • dragec 12:56 29.november 2012.

    Regrutka Tina Drnovšek=selekcija???