Slovenija
16 ogledov

Do socialnega sporazuma čim prej

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Dve strani – sindikati in delodajalci – začeli pogovore o izhodiščih za nov socialni sporazum.

"Pomembno je, da čim prej pridemo do socialnega sporazuma in da glede na rešitve vlada potem tudi postavi svoje prioritete," je za STA pojasnil generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole.

"Na delodajalski strani želimo, da se obe strani strinjata, da mora biti osnova za nov sporazum dejansko stanje, v katerem je Slovenija," je poudaril Smole in dodal, da bo to pogoj za rešitve po posameznih poglavjih.

Ob tem je izpostavil, da je pomembno, da delodajalska in delojemalska stran uskladita svoje poglede, da jih soočita in v nadaljevanju prek delovne skupine poskušata najti čim več skupnih izhodišč. "Potem ko bo konstituirana nova vlada, bo pot do sklenitve socialnega sporazuma bistveno krajša, kot je bila v preteklosti," je prepričan Smole.

Volitve ne rešujejo problemov

Sindikati in delodajalci brez tretjega partnerja po mnenju Smoleta ne morejo priti do zaključka. "Zavedamo se, da se ključni problemi, ki jih ima Slovenija, z volitvami niso rešili. Na tistih področjih, kjer se s sindikati razlikujemo, potrebujemo tretjega partnerja. Tu računamo, da bo vlada prinesla rešitve, ki jih Slovenija potrebuje," je še izpostavil.

Predsednik sindikata Pergam Janez Posedi je za STA povedal, da so na sestanku usklajevali vsebino predloga, iskali skupne točke predstavnikov delodajalcev in sindikatov, konkretno o vsebinskih poudarkih pa da za zdaj ne more govoriti. Računa, da bi lahko bili ti poudarki znani v začetku prihodnjega leta. Strani se bosta ponovno srečali 22. decembra.

Komentarjev 1
  • privat 19:19 16.februar 2012.

    tukaj bo nasankan delovski razred...ni sindikata ,ki bi se pravično boril za njihove pravice in tudi dolžnosti ,ki ne pomenijo biti suženj naši vladi ali delodejalcu!