Slovenija
168 ogledov

Do soglasja šele z grožnjo tožbe

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Priznani kirurg, onkolog Erik Brecelj, soglasje za delo v centru za bolezni dojk od vodstva onkološkega inštituta dobil šele po grožnji z odškodninsko tožbo. Zahteva tudi javno opravičilo.

Erik Brecelj, kirurg na Onkološkem inštitutu (OI) Ljubljana, je že večkrat, kot trdi sam, prosil za soglasje za delo drugje, konkretno v Zdravstvenem domu Ljubljana v centru za bolezni dojk.

"Po normalni poti, kot je zapisano v našem pravilniku, sem predstojnika prosil za podpis soglasja. Enkrat, dvakrat, trikrat ... Vsi so ga dobili, le jaz ne. Naj mi da podpis, sta ga prosila celo dva kolega kirurga, češ da opravim največ dela na kirurgiji in da je neumnost, če podpisa ne dobim. Šele po poslanskem vprašanju Cvete Zalokar Oražem je šef soglasje podpisal, generalna direktorica ne – do včeraj, ko sem zagrozil s tožbo," je za zurnal24.si povedal Brecelj.

Na OI očitke zavračajo
Soglasje sta isti dan, 23. 12. 2010, podpisala tako Brecljev predstojnik Marko Hočevar kot strokovni direktor Janez Žgajnar.

Iz navedenih datumov je razvidno, da "ne strokovni direktor ne generalna direktorica nista dobila v podpis izjave oziroma soglasja v času, ko je bilo zastavljeno poslansko vprašanje Cvete Zalokar Oražem (21. 12. 2010) o soglasju za dr. Breclja, iz česar sledi, da nikakor ni mogoče govoriti o neresnicah s strani vodstva OI. Zato še enkrat poudarjamo obžalovanje, da se docela interno vprašanje OI rešuje v politiki in medijih, še preden so bile uporabljene predvidene poti na Onkološkem inštitutu," so zapisali v pojasnilu.

Brecelj zahteva javno opravičilo
Brecelj zahteva tudi javno opravičilo zaradi neresnic, ki so se pojavile v medijih, da na OI nobenemu zaposlenemu niso odklonili podpisa soglasja za delo drugje.

Z inštituta odgovarjajo, da "doslej nobenemu zaposlenemu niso odklonili podpisa soglasja za delo po podjemni pogodbi ali drugi pogodbi civilnega prava za delo pri drugem delodajalcu. Na dan 29. 12. 2010 ima takšno soglasje 25 zaposlenih, od tega 19 za delo v javnem sektorju in 6 pri zasebnikih. Doktor Brecelj ima veljavno soglasje za delo v Zdravstvenem domu Ljubljana do 31. 12. 2010."

Selitev bolnikov

Brecelj je prepričan, da so težave nastale, ker že več let opozarja na nepravilnosti na OI, drugi razlog pa je "selitev onkoloških bolnikov po operaciji zdravljenja raka dojke z OI v ambulanto na Metelkovo", je dodal. Vodstvo onkologije se namreč z vodstvom zdravstvenega doma dogovarja, da bi za tovrstne paciente ambulanta na Metelkovi delovala enkrat na teden, tam pa bi delali le zdravniki, ki bi dobili soglasje OI.  

"Menim, da bi takšne spremembe moral dovoliti minister, najmanj pa svet zavoda onkološkega inštituta, ne pa da to počnejo sami na lastno roko," je sklenil Brecelj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.